Analistul Bogdan Chirieac a vorbit despre efectele economice ale conflictului din Orientul Mijlociu.
"Vedem efectele războiului asupra securității, ne temem de ce s-ar putea întâmpla. Însă care sunt efectele războiului asupra nivelului de trai din România? Am vorbit deja despre facturi care ar putea crește, am fost avertizați să renunțăm la concedii, să începem să strângem bani. Cum ne afectează războiul nivelul de trai care și așa nu este unul foarte ridicat?”, a fost întrebat Bogdan Chirieac, duminică după-amiază, la România TV.
"Dacă au loc desfășurări militare importante cum ar fi: intrarea soldaților israelieni în Fâșia Gaza sau în Liban; începerea războiului civil în Liban; lupta armatei israeliene cu Hezbollah; intrarea indirectă a Iranului prin sprijinul acordat Hamas și Hezbollah – toate aceste lucruri le vom remarca în creșterea prețului petrolului.
Când crește prețul petrolului atunci întreaga lume reacționează. Toate previziunile de creștere economică vor fi revizuite în jos, asta înseamnă o scădere pe burse. Începe panica fiindcă așa se întâmplă când e vorba despre bani. Vom intra într-o recesiune puternică și vom avea acel fenomen numit stagflație, adică avem și stagnare sau scădere economică, dar și inflație.
Lucrul acesta va fi perceput de către români prin creșterea prețului la pompă care ar putea fi una semnificativă. Automat crește inflația fiindcă totul trece prin energie în general. Vor fi iarăși speculatorii, băieții deștepți, care vor folosi asta și în domeniul energiei. Când vine vorba de prețurile la alimente, Guvernul României a pus deja mare presiune asupra firmelor private prin creșterea salariului minim cu 10% de la 1 octombrie. 1,7 milioane de oameni au avut salariile mărite, întrebarea este de unde se vor plăti banii aceștia dacă inflația va crește din nou”, a explicat analistul.
Bogdan Chirieac subliniază că Israelul este văzut drept agresor în mediul online, unde fermele de boți își fac treaba: "În privinţa faptului că Hezbollah face conferinţe de presă, şi că Hamas face conferinţe de presă, vorbim de nişte organizaţii care au pretenţia că sunt reprezentanţii de drept ai poporului palestinian. Toată lumea îi lasă să facă conferinţe de presă, dar ce să faci, să pui tunul pe ei? Hezbollah trage din Liban şi chiar şi din Siria asupra Israelului.
În privinţa Hamas, preşedintele Hamas este în Qatar, un emirat apropiat de Occident, la fel ca Arabia Saudită, care se poziţionează ca o putere economică şi politică globală.
Israelul trebuie să facă faţă şi în sud, şi în nord, pentru că Hezbollah va ataca în continuare. Frontul cel mai dificil pentru Israel, însă, va fi în studiourile de televiziune, pe reţelele de socializare, în media online... Citește restul AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News