Războiul din Ucraina afectează aprovizionarea cu paleți a Europei

Foto Ilustrativ/Pexels Frans Van Heerden
Foto Ilustrativ/Pexels Frans Van Heerden

Invazia rusă a Ucrainei s-a dovedit dezastruoasă pentru miile de ucraineni care și-au pierdut viața și pentru milioanele care și-au pierdut casele, dar consecințele războiului sunt resimțite cu mult dincolo de granițele țării și zguduie economia Europei.

Războiul din Ucraina a trimis deja șocuri dureroase pe piața mondială a energiei, prețurile gazelor s-au ridicat la niveluri prohibitive. Acum, experții spun că conflictul afectează  și proviziile de paleți de lemn umili, aparent omniprezent.

Paleții din lemn vor fi în curând greu de găsit

Asociația Europeană de Paleți (EPAL) și Federația Europeană a Producătorilor de Paleți și Ambalaje din Lemn (FEFPEB) au avertizat că paleții din lemn - produse indispensabile de manipulare și depozitare utilizate pentru transportul mărfurilor și expedierea acestora prin depozite sau supermarketuri - ar putea deveni în curând mai greu de găsit. în Europa din cauza războiului din Ucraina.

Asta pentru că Europa, în vremuri normale, își importă masiv paleții din lemn și materialele pentru a le realiza din trei țări: Ucraina, Rusia și Belarus. Războiul din Ucraina, combinat cu sancțiunile occidentale de represalii împotriva Rusiei și a aliatului său Belarus, a eliminat efectiv întreaga sursă de aprovizionare.

Rezultatul, pentru companiile aflate mai jos, este o creștere bruscă a prețurilor paleților și riscul de a rămâne fără un produs care este adesea trecut cu vederea, dar esențial pentru lanțurile de aprovizionare, deoarece permite companiilor să stivueze mărfurile și să le transporte eficient cu timp de încărcare redus.

„Există o frază: „Paleții mișcă lumea” și este adevărat”, a declarat Marshall White, profesor emerit la Virginia Tech și expert de top în paleți din lemn, pentru Euronews Next.

„Fără paleți, lanțurile noastre de aprovizionare s-ar opri, expediând câte o cutie, așa cum am procedat înainte de Primul Război Mondial, când paletul a început să fie introdus în lanțurile de aprovizionare”, a spus el.

„Paleții mișcă lumea, sunt interfața critică între tot ceea ce mișcă produsul, toate echipamentele, transportul, camioanele, stivuitoarele și produsul în sine. Face ca lanțul de aprovizionare să funcționeze”.

Prețuri vertiginoase. „Astăzi, avem peste 25% din lemn lipsă din fabrici”

Când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, gaterele și fabricile de paleți ale țării au încetat să funcționeze, deoarece muncitorii din fabrici fie au fugit de război, fie au fost recrutați în armată. Lemnul, destinat ambalajelor și paleților, nu a fost exportat nici în Europa.

Potrivit lui Michael Modugno, co-fondator și vicepreședinte al PGS, o companie care vinde și închiriază paleți din lemn pe tot continentul, aproximativ un sfert din lemnul folosit de industria paleților din Europa provine în mod normal din Ucraina, Belarus și Rusia, iar absența acestuia este resimțită în mod clar de-a lungul lanțului de aprovizionare.

„Astăzi, avem peste 25% din lemn lipsă din fabrici”, a declarat Modugno pentru Euronews Next.

Țările care vor suferi cel mai mult din cauza reducerii ofertei: Germania, Italia și Țările de Jos

Anul trecut, conform FEFPEB, Europa a importat peste 2,7 milioane de metri cubi de cherestea de rasinoase, din care o mare parte a fost folosita la fabricarea de paleti si ambalaje din lemn fabricate pe pietele europene. De asemenea, Ucraina a produs și a exportat aproximativ 15 milioane de paleți, dintre care majoritatea au fost trimiși în Europa.

„Aproximativ 20 de milioane de paleți erau exportați din Rusia, Belarus și Ucraina în Europa. Așa că acum, pe lângă cheresteaua care lipsește (de pe piață), lipsesc și paleți”, a spus Modugno.

De asemenea, rămânem fără cuie, deoarece majoritatea producătorilor de cuie din Polonia și din Europa de Est cumpărau oțel din Rusia”, a adăugat el.

Federația germană a industriei paleților HPE a declarat în această săptămână că producătorii săi se confruntă cu o lipsă „acută” de cuie. Nu sunt detalii în industrie: sunt necesare 70 până la 80 de cuie pentru a face un singur palet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel