Tensiunile războiului din Ucraina ating un nou prag, după ce Rusia a lansat o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acțiune asupra orașului Dnipro. Atacul, anunțat de președintele Vladimir Putin într-un discurs televizat, a fost descris de Națiunile Unite drept „o evoluție îngrijorătoare” care accentuează gravitatea conflictului.
Citește și: Putin, declarație de ultimă oră privind conflictul din Ucraina
Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat utilizarea acestei arme avansate.
"Aceasta este o nouă evoluţie îngrijorătoare, totul merge într-o direcţie greşită", a spus Dujarric pentru presă.
El le-a cerut părţilor în conflict "să ia măsuri urgente către o detensionare a situaţiei, pentru a asigura protecţia civililor şi a infrastructurii civile critice", repetând apelul secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru încetarea acestui război în conformitate cu dreptul internaţional.
Racheta folosită, denumită „Oreșnik”, reprezintă o inovație în arsenalul Rusiei. Potrivit declarațiilor lui Putin, aceasta este o armă balistică hipersonică cu rază medie de acțiune, dar fără încărcătură nucleară.
Atacul a vizat, oficial, o instalație militară ucraineană. Însă, conform surselor americane citate de AFP, arma ar fi experimentală, iar stocul Moscovei de astfel de rachete ar fi limitat.
Atacul a generat un val de reacții critice din partea comunității internaționale. Statele Unite au avertizat Ucraina și aliații săi cu privire la utilizarea acestui tip de armament, iar oficialii americani au promis intensificarea sprijinului militar pentru Kiev.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune asupra unei instalaţii militare ucrainene şi a avertizat Occidentul că Moscova ar putea lovi instalaţiile militare ale oricărei ţări ale cărei arme sunt folosite împotriva Rusiei.
Vladimir Putin a declarat că Occidentul escaladează conflictul din Ucraina permiţând Kievului să lovească Rusia cu rachete cu rază lungă de acţiune şi că acest conflict a devenit un conflict global.
Întrebat în legătură cu anunţul privind decizia Statelor Unite de a furniza mine antipersonal Ucrainei, Dujarric a subliniat că "poziţia noastră împotriva folosirii minelor antipersonal oriunde în lume rămâne neschimbată".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu