Războiul este profitabil pentru unii: Două companii de petrol și gaze și-au triplat câștigurile în ultimele trei luni

Fotografie de la Visionart.av/ Pexels
Fotografie de la Visionart.av/ Pexels

Companiile de petrol și gaze au distribuit dividente consistente acționarilor săi, pe măsură ce facturile cetățenilor cresc vertiginos. 

Gigantul britanic de petrol și gaze BP a dezvăluit că  în cel de-al doilea trimestru a înregistrat  câștiguri record. Acestea s-au triplat până la maximul din ultimii 14 ani, BP reușind să se alăture astfel rivalului Shell.

Gigantul petrolier a înregistrat profituri de până la 8,5 miliarde de dolari, mult mai mult decât se aștepta, în cele trei luni până la 30 iunie, față de 2,8 miliarde de dolari în urmă cu un an.

BP a încurajat investitorii cu o creștere cu 10% a dividendului distribuit acționarilor și o creștere a planului de răscumpărare de acțiuni cu încă 3,5 miliarde de dolari până la sfârșitul lunii septembrie.

Rezultatul vine în condițiile în care gospodăriile britanice se luptă să facă față creșterii facturilor și furia față de profiturile masive de la companiile petroliere și energetice crește

Pe măsură ce invazia rusă progresează, analiștii au prezis că facturile anuale de energie ale Regatului Unit ar putea crește la 3.850 de lire sterline în timpul iernii, de trei ori mai mult decât au plătit la începutul anului 2022.

Shell, profituri record de 10 miliarde de lire sterline 

Săptămâna trecută, Shell a înregistrat profituri trimestriale record de aproape 10 miliarde de lire sterline între aprilie și iunie, în timp ce proprietarul British Gas a realizat profituri operaționale de 1,3 miliarde de lire sterline, majoritatea provenind din divizia sa de foraj de petrol și gaze, potrivit Europa Today.

Săptămâna trecută, Shell și Total din Franța au declarat că vor oferi acționarilor miliarde de dolari în răscumpărări de acțiuni și dividende. De asemenea, BP a avertizat că prețurile la energie nu sunt de așteptat să scadă în timpul verii, așteptându-se că prețurile țițeiului și gazelor vor rămâne ridicate în trimestrul al treilea din cauza întreruperilor de aprovizionare din Rusia.

Partidul Laburist din Beirannian  a cerut Guvernului britanic să anuleze scutirile fiscale pentru companiile de petrol și gaze din Marea Nordului care au fost oferite în mai.

Jacob Rees-Mogg, ministrul Oportunităților pentru Brexit, a respins ideea: ”Nu sunt în favoarea unor taxe neașteptate. Industria energetică este extrem de ciclică. Trebuie să ai un sector petrolier profitabil, ca să poată investi în extracția de energie.”

Citește și: 

OMV Petrom, profit imens! Se îmbogățesc pe spatele nostru: Scumpirile noastre le bubuie veniturile

OMV Petrom a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net în creştere cu 374%, la 4,646 miliarde de lei, comparativ cu rezultatul net de 980 milioane lei consemnat în perioada similară a anului trecut, conform datelor financiare remise, joi, Bursei de Valori Bucureşti.

Valoarea veniturilor din vânzări consolidate s-a ridicat la 25,581 miliarde lei în prima jumătate a acestui an, în creştere cu 153% comparativ cu primul semestru din 2021, susţinută în principal de preţuri mai mari ale mărfurilor şi de volume mai mari aferente vânzărilor de produse petroliere şi electricitate.

Vânzările din segmentul Rafinare şi Marketing au reprezentat 55% din totalul vânzărilor consolidate, iar cele din segmentul Gaze şi Energie au reprezentat 44%. Vânzările din segmentul Explorare şi Producţie au reprezentat numai 0,1% după vânzarea filialelor din Kazahstan în T2/21.

Vânzările Downstream Oil au reprezentat 77% din totalul vânzărilor consolidate, vânzările Downstream Gas au reprezentat 21%, iar cele din Upstream 1% (vânzările din Upstream fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu catre terţi).

"Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost în sumă de 5.901 milioane lei, semnificativ mai mare comparativ cu valoarea de 1.504 milioane lei din 1-6/21 datorită contribuţiei mai mari a tuturor segmentelor de business, ca urmare a creşterii preţurilor din segmentul Explorare şi Producţie, a marjelor de rafinare semnificativ mai mari din segmentul Rafinare şi Marketing, precum şi a marjelor solide la gazele naturale din înmagazinare şi din tranzacţiile cu terţii în segmentul Gaze şi Energie. Rezultatul reflectă, de asemenea, achiziţii în creştere atât în ceea ce priveşte volumele, cât şi preţurile pentru toate produsele, şi o impozitare mai mare în Explorare şi Producţie", se precizează în documentul citat.

Pe segmentul Explorare şi Producţie, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 3 miliarde lei, faţă de 800 milioane lei în prima jumătate a anului trecut, determinat, în principal, de preţurile mai mari ale ţiţeiului şi gazelor naturale şi de cursul valutar favorabil (dolar mai puternic faţă de leu), parţial contrabalansate de impozitarea mai mare în explorare şi producţie şi de volumele mai mici de vânzări, se precizează în raportul grupului.

Producţia a scăzut cu 11%, la 121.000 bep/zi, în principal din cauza vânzărilor de active şi a declinului natural accentuat din zăcămintele principale. Costul de producţie a crescut uşor, la 12,6 dolari/bep, din cauza scăderii producţiei disponibile pentru vânzare şi a cheltuielilor crescute, parţial contrabalansate de cursul de schimb favorabil (dolar mai puternic faţă de leu) şi de impactul pozitiv din T2/22 al unui element de natură nerecurentă în legătură cu un control fiscal.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel