Războiul generațiilor: ”pensionabilii” îi lasă pe tineri fără serviciu

targ
targ

Vârstnicii din Europa nu vor să se pensioneze, pentru că se tem de prăbușirea veniturilor și au o stare de sănătate bună, care le permite să își continue activitatea. Fenomenul s-a accentuat după declanșarea crizei economice și riscă să degenereze într-un război între generații.

Tinerii nu au loc de muncă, având cea mai amre rată a șomajului la nivel european. Pe de altă parte, autoritățile insistă ca perioada vieții active să crească, îngrijorate de declinul demografic și de criza sistemelor de pensii. Şomajul depășește 20 de procente în cazul tinerilor europeni. Acest fenomen face ca tinerii să suporte greutățile crizei, a declarat Eric Thode, analist la Bertelsmann Stiftung, institut de cercetări din Gutersloh, în Germania. România face o notă aparte, ca și Portugalia, țări în care ponderea vârstincilor aflați în activitate a scăzut în ultimul deceniu.

Situația are implicații politice. Beppe Grillo, un comic italian transformat în politician, s-a folosit de nemulţumirea provocată de măsurile de austeritate şi creşterea vârstei de pensionare pentru a promova un partid anti-sistem. Acesta este creditat de sondaje cu 18% din voturi, la alegerile generale din 2013 şi a scos scoruri bune la alegerile locale din nordul Italiei. Creşterea vârstei de pensionare la 67 de ani va ţine tinerii în afara pieţei muncii, susţine Grillo. În trecut, liderii politici s-au folosit de acest argument, iar în perioadele de criză angajaţii vârstnici îşi pierdeau locurile de muncă, deseori încurajaţi de programele de pensionare anticipată, prin care se făcea loc pe piaţă tinerilor.

Care e vârsta pensionării

De această dată, ţările sunt presate să reducă cheltuielile programelor de pensii finanţate de stat. Politicienii au mărit vârsta de pensionare, au aprobat legi care combat discriminarea din cauza vârstei şi au renunţat la programele de pensionare anticipată. În 1995, Italia a renunţat la indexarea pensiilor, reducând atractivitatea pensionării rapide. Vârsta de pensionare va fi majorată de la 65 de ani la 66 de ani. În Franţa, majoritatea opţiunilor de pensionare anticipată au fost eliminate în 2003, iar în 2010 vârsta minimă de pensionare a fost mărită de la 60 de ani la 62.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel