Profesorul Răzvan Munteanu, expert în relații internaționale și președintele think tank-ului Chamber of Excellence in International Affairs (CEIA), a discutat la DC News despre criza migranților și războiul hibrid purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și Occidentului.
În acest context Răzvan Munteanu a atras atenția că există un risc major ca o parte din miile de migranți, care forțează frontierele Poloniei și pe care Belarusul și Rusia îi folosesc ca arme gepolitice, să fie mutați la granița Ucrainei. Iar acest lucru trebuie privit cu îngrijorare în România.
„Avem câteva mii de refugiați aduși de Belarus din Orientul Mijlociu la granița cu Polonia. Există posibilitatea extrem de mare ca o parte din acești refugiați să fie mutați la granița Belarusului cu Ucraina. În contextul de față Uniunea Europeană trebuie deja să demareze procedurile necesare pentru a asigura dezvoltarea capabilităților Ucrainei de gestionare a frontierelor.
Ne aflăm în fața unui război hibrid prin care se pune presiune pe un leadership politic pentru a-l delegitima la nivel intern prin încercări de a arăta că factorul politic este slab”, a explicat profesorul Răzvan Munteanu, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern” difuzată de DC News.
„Există un risc extrem de mare ca migranții să fie aduși la granița Ucrainei. Va fi o presiune foarte mare pentru Ucraina și cred că într-un asemenea context România ar putea chiar să se gândească la invocarea Articolului 4 din Tratatul Nord-Atlantic. S-a vorbit despre acest articol și în momentul în care migranții au ajuns la granița Belarusului cu Polonia. Țările baltice au luat în calcul invocarea acestui articol”, e de părere Răzvan Munteanu.
Articolul 4 din Tratatul NATO precizează: „Părţile se vor consulta ori de câte ori, în opinia vreuneia dintre ele, este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea oricăreia dintre părţi”.
Articolul 4 e precedent celebrului Articol 5 care spune că „Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părţilor şi, în consecinţă, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă, recunoscut prin art. 51 din Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, va sprijini partea sau părţile atacate, prin realizarea imediată, individual şi împreună cu celelalte părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, în vederea restabilirii şi menţinerii securităţii în spaţiul Atlanticului de Nord”.
Orice astfel de atac armat şi toate măsurile adoptate ca urmare a acestuia vor fi imediat aduse la cunoştinţă Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după adoptarea de către Consiliul de Securitate a măsurilor necesare pentru restabilirea şi menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”.
Articolul 5 a fost invocat o singură dată în istoria NATO, după ce SUA au fost atacate pe data de 11 septembrie 2001.
Răzvan Munteanu a explicat faptul că situația din Ucraina trebuie privită foarte atent în România în contextul în care un stat destabilizat e generator de insecuritate.
„Ucraina e aproape. În momentul în care un stat e vulnerabilizat din punct de vedere al securității va exporta insecuritate și devine generator de insecuritate. Un stat stabil devine generator sau furnizor de securitate într-o regiune. Aceasta e una din primele lecții care sunt învățate la orele de geopolitică”, a conchis Răzvan Munteanu, care e de părere că migranții „sunt folosiți ca armă geopolitică” de către regimul lui Aleksander Lukașenko.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News