„Războiul hibrid subacvatic” amenință securitatea a un miliard de oameni, avertizează comandantul NATO

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Amenințările Rusiei la adresa rețelelor submarine de cabluri și conducte din Europa ar putea pune în pericol securitatea a aproape 1 miliard de locuitori din Europa și America de Nord, a avertizat un comandant NATO. 

Contraamiralul Didier Maleterre, comandantul adjunct al Comandamentului Maritim Aliat al NATO (Marcom), a declarat că infrastructura extinsă vizată de Moscova include cabluri de comunicații, conducte energetice și instalații eoliene offshore, scrie The Guardian.

"Știm că rușii au dezvoltat o strategie extinsă de război hibrid subacvatic pentru a perturba economia europeană. Toată economia noastră maritimă este sub amenințare", a declarat Maleterre. "Rusia dispune de submarine nucleare avansate, capabile să opereze subacvatic, iar noi [țările NATO] colaborăm pentru a contracara această amenințare."

Aceste declarații vin în contextul unei serii de incidente suspecte, printre care sabotarea conductelor Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică în septembrie 2022 și incidentul conductei Balticconnector în octombrie anul trecut. Deși aceste evenimente fac obiectul unor investigații intense, autorii nu au fost încă identificați.

Contraamiralul Maleterre subliniază că mediul subacvatic s-a schimbat dramatic de la momentul instalării unei mari părți din infrastructura actuală, fiind mai vulnerabilă ca niciodată. "Companiile private care au dezvoltat multe dintre aceste rețele nu au anticipat evoluția rapidă a tacticile de război hibrid", a adăugat acesta.

NATO intensifică eforturile de monitorizare și protecție a infrastructurii submarine vitale. Marcom dispune de peste 100 de nave și submarine care patrulează zone strategice precum Arctica, Marea Neagră, Atlanticul, Marea Baltică și Marea Mediterană.

Totuși, responsabilitatea principală a protejării infrastructurii revine fiecărei națiuni în parte. NATO colaborează cu statele membre, oferind suport prin intermediul unui nou centru specializat în securitatea subacvatică. Membrii alianței dezvoltă noi tehnologii, precum drone, senzori și submarine fără pilot pentru a detecta rapid orice activitate suspectă.

Se utilizează inteligență artificială pentru a analiza datele furnizate de senzori și sateliți, cu scopul de a identifica activități suspecte la mare. Deși identificarea actorilor din spatele atacurilor hibride rămâne o provocare, NATO consideră că este un aspect esențial.

Aderarea Finlandei și Suediei la NATO este privită ca un pas crucial în consolidarea securității în Marea Baltică și în regiunea arctică. "Experiența Suediei în aceste zone va crește imediat capacitatea NATO de a detecta și descuraja orice agresiune regională", a concluzionat Contraamiralul Maleterre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel