"Războiul împotriva drogurilor a eșuat". Este semnalul de alarmă tras de cinci laureați ai premiului Nobel pentru economie, un fost ministru american, doi miniştri sud-americani şi alţi 12 demnitari.
"Este timpul să se pună capăt războiului împotriva drogurilor şi să se redirecţioneze masiv fondurile spre politici care şi-au demonstrat eficacitatea şi care sunt validate de o analiză economică riguroasă", scrie pe prefaţa unui raport de 84 de pagini al experţilor London School of Economics, semnat de 20 de personalităţi.
"Continuarea unei strategii militarizate în războiul împotriva drogurilor a avut efecte negative masive şi cu daune colaterale", potrivit documentului, care detaliază aceste consecinţe: "încarcerări masive în SUA, politici extrem de represive în Asia, vastă corupţie şi destabilizare politică în Afganistan şi în Africa de Vest, imensă violenţă în America Latină, epidemie de HIV în Rusia, penurie mondială acută de medicamente împotriva durerii şi propagarea abuzurilor sistematice împotriva drepturilor omului în toată lumea".
De la începutul luptei împotriva narcotraficanţilor în Mexic, în 2006, 80.000 de persoane au fost ucise, arată ultimele cifre oficiale. Potrivit raportului, această strategie represivă "a eşuat" şi "preţul drogurilor a scăzut în timp ce puritatea produselor a crescut".
Naţiunile Unite trebuie acum "să ia conducerea promovând o nouă strategie a cooperării internaţionale' care 'trebuie să se bazeze pe principiile sănătăţii publice, reducerea efectelor pieţelor ilicite, un acces extins la medicamentele esenţiale, reducerea consumurilor problematice, o urmărire riguroasă a noilor legi testate şi un angajament fidel principiilor drepturilor omului", conchide textul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu