"Războiul încă nu s-a încheiat", declară Netanyahu după eliminarea liderului Hamas

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Moartea liderului mișcării palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, deschide o posibilitate pentru pace în Orientul Mijlociu, a afirmat joi seara premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a subliniat totuși că războiul din Fâșia Gaza nu s-a încheiat și că Israelul va continua operațiunile până când ostaticii vor fi readuși acasă.

Astăzi răul a primit o lovitură grea, dar sarcina noastră încă nu este realizată, a spus Netanyahu într-un mesaj video înregistrat.

Familiilor ostaticilor le spun: acesta este un moment important din război. Vom continua cu toată forţa până când toţi cei dragi vouă, cei dragi nouă, vor fi acasă, a adăugat şeful executivului israelian.

Postul de radio al armatei israeliene a anunţat joi după-amiază că liderul Hamas şi creierul atacurilor din 7 octombrie 2023, Yahya Sinwar, cel mai căutat om în ofensiva Israelului în interiorul Fâşiei Gaza, a fost eliminat. Informaţia a fost confirmată după câteva ore de ministrul de externe israelian, Israel Katz.

Moartea lui Sinwar a survenit în luptele dintre trupele de infanterie şi miliţienii Hamas în timpul unei patrule de rutină

Moartea lui Sinwar a survenit în luptele dintre trupele de infanterie şi miliţienii Hamas în timpul unei patrule de rutină, miercuri după-amiază, la Rafah, extremitatea sudică a Fâşiei, a relatat presa israeliană, citând surse militare.

Militant radical, Yahya Sinwar (61 de ani) era considerat creierul atacurilor teroriste din 7 octombrie 2023 din sudul Israelului, în care au fost ucise aproximativ 1.200 de persoane, iar alte 250 au fost răpite, ceea ce a făcut din el cel mai căutat om de Israel de atunci.

Născut într-o tabără de refugiaţi din oraşul Khan Younis din sudul Fâşiei Gaza, Sinwar a fost ales liderul din Gaza al Hamas în 2017, câştigându-şi reputaţia de cel mai mare duşman al Israelului.

Pe 6 august - în urma asasinării la Teheran, în 31 iulie, a şefului biroului politic de atunci, Ismail Haniyeh - a fost ales în funcţia supremă în structura organizaţională a grupării islamiste palestiniene.

În zorii zilei de 7 octombrie 2023, comandouri ale Hamas au intrat în sudul Israelului, unde au ucis 1.205 de persoane, în cea mai mare parte civili.

Alte 251 de persoane au fost răpite de militanţii Hamas în acea zi şi duse în Fâşia Gaza.

Forţele de apărare israeliene au ripostat cu o campanie de bombardamente intense, urmată de o operaţiune terestră complexă, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza. Potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, acţiunile militare israeliene s-au soldat până joi la prânz cu cel puţin 42.438 de morţi şi 99.246 de răniţi în rândul palestinienilor, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel