Armata israeliană a lovit ''infrastructuri teroriste'' din Siria.
Avioane de luptă israeliene au lovit infrastructuri teroriste din Siria după tiruri lansate din acest teritoriu spre partea din Golan anexată de Israel, transmite Agerpres, citând AFP.
"Recent, ca răspuns la atacul de ieri (sâmbătă) spre Înălţimile Golan, avioane de luptă au lovit infrastructuri teroriste din Siria", a indicat armata israeliană într-un comunicat.
Sâmbătă, armata a anunțat că două proiectile trase din Siria au căzut în zone nelocuite ale Golanului şi că sirenele de avertizare pentru rachete au sunat în regiune.
Israelul a bombardat de asemenea Siria vineri dimineaţa după ce o dronă s-a prăbuşit peste o şcoală în staţiunea israeliană Eilat (sud), a anunţat armata israeliană. Israelul "pune pe seama regimului sirian responsabilitatea pentru orice act terorist ce ar proveni de pe teritoriul său (sirian)", a adăugat armata.
Israelul a cucerit o parte din Golan în timpul războiului arabo-israelian din 1967 înainte de a anexa acest teritoriu în 1981.Această anexare nu este recunoscută de ONU. Schimburi de focuri au loc în mod repetat şi la graniţa dintre Israel şi Liban, pe fondul războiului dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas în Gaza.
În plus, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că doreşte altceva decât Autoritatea Palestiniană, condusă în prezent de Mahmoud Abbas, pentru a conduce Fâşia Gaza după războiul pe care îl duce pentru "eradicarea" mişcării palestiniene Hamas.
"Nu va putea exista o autoritate condusă de cineva care, la peste 30 de zile de la masacrul (din 7 octombrie, n.red.), încă nu l-a condamnat (...). Acolo va fi nevoie de altceva. Dar, în toate cazurile, acolo va trebui să existe controlul nostru de securitate", a declarat premierul israelian în cadrul unei alocuţiuni televizate.
"Avem nevoie de un control total al securităţii, cu posibilitatea de a intra ori de câte ori dorim pentru a-i disloca pe teroriştii care ar putea apărea din nou", a insistat el.
"Nu va exista nicio autoritate civilă care să-i înveţe pe copiii săi ura faţă de Israel, ura faţă de israelieni", a precizat el.
Autoritatea palestiniană şi Israelul au fost adesea acuzate că predau violenţa şi ura sau că programele lor şcolare conţin elemente de ură reciprocă, notează AFP.
"A doua zi, Gaza va fi demilitarizată, nu va mai exista o ameninţare din Gaza la adresa Israelului. Masacrul din 7 octombrie a dovedit definitiv că orice loc care nu se află sub controlul securităţii israeliene va vedea o revenire a terorii", a continuat el.
"Acest lucru a fost verificat în Cisiordania", celălalt teritoriu palestinian ocupat de Israel, unde armata israeliană a intensificat incursiunile de la începutul războiului în centrul oraşelor aflate teoretic sub controlul exclusiv al Autorităţii Palestiniene.
Cisiordania este separată geografic de Fâşia Gaza, bombardată fără încetare de Israel din 7 octombrie ca răspuns la atacul sângeros al Hamas.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu