Războiul lumilor. Răzbunarea glasnost și perestroika

Cel mai recent episod dintre SUA și Rusia nu are precedent în relația celor două țări, ca gravitate și impact, de la criza rachetelor din Cuba.

 

Ocupați cu bătălii politice pentru asigurarea unei minime stabilități interne rupte parcă dintr-o operă cinematografică tragi-comică ce ar merita Oscarul pentru cel mai bun film din toate timpurile pentru desemnarea unui prim-ministru, ne-am concentrat atenția, bruma de nervi ce ne-a rămas trăind în România și emoțiile pe toate momentele narațiunii creionate de "autori" și am ignorat evoluțiile internaționale.

Acum, că pare să avem un guvern deși s-ar putea să mai primim oscaruri asemenea celui de mai sus până la investire, tind să cred, cu maximă suspiciune și neîncredere, că am depășit criza politică internă. România, nefiind decât o țară  de dimensiuni medii dar cu orgolii de conducători intergalactici, nu este nici martoră și nici exclusă din acest RĂZBOI AL LUMILOR ce se acutizează.

Sunt atât de multe care au avut loc în ultima lună, în plan internațional, încât a le trata pe toate ar crea doar confuzie și sunt oricum depășite de fiecare oră sau zi. Mă voi opri la a trata cel mai recent episod dintre SUA și Rusia ce nu are precedent, ca gravitate și impact, în relația celor două țări de la criza rachetelor din Cuba.

În acest moment, avem de a face, din punctul meu de vedere, cu o răzbunare atent planificată a Rusiei pentru Glasnost (Deschidere) si Perestroika (Restructurare) introduse de Secretarul General al PCUS, Mihail Gorbaciov, la mijlocul anilor 80 în Rusia.

Politica dusă de Gorbaciov (cel mai iubit lider rus de către Occident) a fost una inspirată și negociată, din punctul meu de vedere, cu SUA.  Fără a spune că a trădat, Gorbaciov a îngropat Uniunea Sovietică și a adus haosul în Rusia pe fondul unor înțelegeri cu SUA. În fața unei evidențe de necontestat privind lipsa de productivitate, prosperitate și creștere a tensiunilor sociale interne, Gorbaciov a trebuit să găsească o soluție de supraviețuire pentru Rusia și Uniunea Sovietică.

Toată această mișcare inspirată și negociată aproape pe față cu SUA si Occidentul la acea vreme a lăsat urme adânci într-o Rusie obișnuită sa fie STĂPÂN, Gorbaciov fiind văzut atunci drept un trădător vândut SUA de către mare parte din establishmentul de la Moscova și poporul rus. În numele complicității cu SUA și trădării sale, a fost înlăturat treptat până la momentul 1991, cand Elțin s-a urcat pe tancuri și a oprit lovitura de stat militară, pozând în liderul democratic si popular. O "democrație" finalizată cu bombardarea de catre Elțin a parlamentului (institutia principală a unei democrații) și colapsul total al Uniunii Sovietice.

Beneficiari direcți ai acțiunilor lui Gorbaciov - SUA a devenit atât de puternică și arogantă că a uitat să fie vigilentă!!!. Alegerile din acest an din SUA seamănă cu cele din 1990 din Rusia: o schimbare totală de paradigmă ce va conduce la convulsii interne fără precedent în SUA, dar și la slăbirea puterii acesteia printr-o serie de "reforme" radicale plănuite a fi implementate de către Trump.

Slăbită și ajunsă aproape în sapă de lemn, Rusia își ia astăzi revanșa față de "trădarea" lui Gorbaciov acuzat că ar fi fost recrutat de CIA, prin destabilizarea și năruirea democrației liberale în SUA. 
De atunci Putin, adus la putere de Elțin, a dat glas frustrării întregii nomenclaturi ruse și mare parte a poporului, spunând tranșant că vine la putere cu un scop bine definit: refacerea imperiului conform testamentului lui Petru cel Mare. 
Izolaționismul, ruperea de Europa, ba chiar transformarea acesteia într-un dușman, înțelegerea cu Putin și uciderea în fașă a oricărei forme de exprimare a nemulțumirii populare va reduce din puterea SUA și o va îndepărta de forța pe care o are astăzi. Răzbunarea Rusiei este totală prin recunoașterea a ceea ce aproape întreaga planetă știa sau vedea: influențarea alegerilor din SUA de către Rusia și înțelegerea transparentă dintre Trump și Putin plutind parcă peste establishmentul de la Washington.

În aceste zile, rușii razbună glasnost si perestroika, cel puțin simbolic, printr-o recunoaștere publică de catre statul american a influenței Rusiei în câștigarea de către Trump a acestor alegeri. Este o umilire fără margini pentru SUA să acuzi Rusia de influențarea câștigării alegerilor post factum și expulzarea a 35 de diplomați ruși ca represalii. Tardive, penibile și care consolidează o Rusie cazută și ruptă-n două dar cu un foarte bun sistem de "Relatii Publice".

Măsurile propuse de Trump, cu sprijinul direct al Rusiei pe care o gratulează cu "înțelepciune" acuzându-și propriul stat, îmi arată o decădere a SUA și revanșa Rusiei în fața dezmembrării de către Gorbaciov, împreună cu SUA, a Uniunii Sovietice în ochii rusului de rând. 
Atitudinile radicale, "bărbătești" ale lui Obama în ultimele zile de mandat "are too little, too late" și acuzarea de către instituțiile puse să vegheze la securitatea Americii a Rusiei pentru câștigarea de către Trump a alegerilor este "cântecul de lebădă" al democrației. Ca o țară ce depinde de SUA și stabilitatea acesteia, România va trebui să se consolideze intern și să nu mai aibă așteptări și iluzii în raport cu nimeni, ci să fie pregătită singură să-și apere valorile, identitatea și teritoriul.

Dacă Trump, așa cum am spus-o și eu, este în complicitate cu Rusia, unde a fost FBI si CIA atunci când s-a produs "trădarea"? De ce, dacă lucra cu Rusia, nu a fost arestat pentru înaltă trădare? Cum de un cetățean aflat în legatură directă cu liderul "dușmanului" Americii a fost lăsat să candideze?! Unde au fost serviciile atunci?!

Din păcate, domnule Obama, ați fost un lider slab ce a trădat nu doar speranțele americanilor dar și pe ale noastre, ale românilor, și nu mă încălzește cu nimic că ne dați dreptate cu privire la orientarea "ideologică" a lui Trump... În acest moment, SUA nu a știut să gestioneze succesul destrămării Uniunii Sovietice și va deveni un teren de luptă internă în urma căreia sunt de parere că Trump nu-și va duce mandatul la bun sfârșit. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel