Războiul Rusia - Ucraina. Principalele informații ale Ajunului Crăciunului 2023

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Ajunul Crăciunului nu presupune oprirea focurilor în războiul ruso-ucrainean care durează de 669 de zile.

Sâmbătă, regiunea ucraineană de sud Herson a fost lovită de valuri de bombardamente și atacuri cu drone rusești, care au ucis o persoană și au rănit alte șapte, au declarat oficialii din regiune. O centrală electrică din apropierea liniilor frontului din estul Ucrainei a fost, de asemenea, țintită de forțele ruse, rănind cinci muncitori și lăsând fără curent orașul Kurakhovo, conform The Guardian.

Luni, mulți ucraineni vor sărbători pentru prima dată Ziua de Crăciun pe 25 decembrie, după ce guvernul a schimbat data de la observarea Bisericii Ortodoxe pe 7 ianuarie, într-o sfidare la adresa Rusiei, relatează Agence France-Presse. Legea semnată de președintele Volodimir Zelenski a subliniat că ucrainenii doreau să “trăiască propria viață cu propriile tradiții și sărbători”. Le permite să “renunțe la moștenirea rusă de a impune sărbătorirea Crăciunului pe 7 ianuarie”, a adăugat ea. Creștinismul este cea mai mare religie din Ucraina, cu Biserica Ortodoxă Rusă dominând viața religioasă până de curând.

Fosta jurnalistă TV Ekaterina Dunțova a declarat că va contesta în instanța supremă decizia de a o descalifica din cursa pentru alegerile prezidențiale ruse de anul viitor, numind-o nejustificată și nedemocratică.

Noul ministru de externe al Poloniei a cerut țărilor europene să consolideze planurile pe termen lung pentru producția militară, după ce s-a întors de la prima sa vizită externă, în Ucraina vecină. “Războaiele nu sunt decise de angajamente tactice, ci de capacități industriale, și suntem în urmă”, a spus Radosław Sikorski, într-un interviu la Varșovia, la câteva ore după ce s-a întors de la Kiev sâmbătă.

Instituțiile financiare care susțin complexul militar-industrial rus vor fi incluse pe lista neagră în SUA, după ce președintele Joe Biden a semnat ieri un ordin executiv pentru a interzice băncilor sub sancțiuni accesul la sistemul financiar american.

Bărbații ucraineni de vârstă militară din Estonia ar putea fi extrădați în țara lor de origine și obligați să se alăture efortului de război, în contextul unei lipse de soldați. Radiodifuzorul public din Estonia ERR relatează că națiunea baltică este gata să sprijine Ucraina în propunerile sale de a recruta bărbați ucraineni din străinătate pentru serviciul militar.

Partidul Comunist al Rusiei, al doilea cel mai mare partid din parlament, a ales un candidat de 75 de ani, Nikolai Kharitonov, care a obținut puțin sub 14% din votul național când a candidat împotriva lui Putin în 2004, pentru a participa la sondajele prezidențiale.

Asasinarea șefului armatei de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a fost aprobată de un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, a relatat Wall Street Journal după conversații cu oficiali ai serviciilor de informații occidentale și un fost ofițer de informații rus.

Camionagii polonezi care protestau au deblocat punctul de frontieră cheie Shehyni-Medyka între Polonia și Ucraina, a anunțat ministrul economiei de la Kiev, Iuliia Svîrîdenko, salutând o “îmbunătățire importantă”.

Atât trupele ucrainene, cât și cele ruse se confruntă cu “niveluri excepționale de infestare cu șobolani și șoareci” în unele sectoare ale frontului, potrivit serviciilor de informații britanice. Ministerul Apărării spune că populațiile de rozătoare au crescut din cauza temperaturilor mai blânde din ultimele luni și a multor alimente.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel