Războiul Rusia - Ucraina, ziua 5. Kievul s-a transformat peste noapte, chiar dacă rușii au eșuat. Prietenul lui Putin: Nu știu ce s-a petrecut în capul lui

Kiev, ziua cinci de război Ucraina - Rusia
Kiev, ziua cinci de război Ucraina - Rusia

Tot mai multe state se solidarizează cu Ucraina și se alături sancțiunilor aplicate Rusiei. Prietenii lui Vladimir Putin se distanțează de el, în timp de armata rusă continuă să atace, inclusiv civili. 

Ucrainenii ”știu să-și protejeze casa de oaspeții neinvitați”

Comandantul Forțelor Armate Ucrainene, generalul colonel Alexander Syrsky, a declarat, în a cincea zi de război Rusia - Ucraina, la BBC News, că armata ucraineană a reușit să apere Kievul, mai mult atacuri fiind respinse. ”Toate încercările forțelor de ocupație ruse au eșuat. Coloanele de echipamente ale ocupanților au fost distruse. Inamicul a suferit pierderi grele”, a spus comandantul Apărării Kievului. El a adăugat că, în dimineața zilei de 28 februarie, în capitala țării, situația este sub control, subliniind că ucrainenii au demonstrat că ”știu să-și protejeze casa de oaspeții neinvitați”.

Kievul s-a schimbat total. Lupte de stradă în fiecare cartier

La ora 08:00, ucrainenii din Kiev au fost liberi să iasă din buncăre, magazinele alimentare s-au deschis, iar transportul public a revenit pe străzi. Metroul circulă mai rar decât de obicei. Viața este departe de a reveni la normal. Oficialii din Kiev spun că războiul este departe de a se termina. Luptele de stradă continuă în aproape fiecare cartier al capitalei. Peisajul urban este total schimbat. ”Când părăsiți orașul după ora 8 dimineața, veți vedea instalați arici antitanc și alte fortificații care au apărut pe străzile din Kiev” au fost avertizați oamenii, în această dimineață. Interdicția de acces pe stradă va începe din nou la 22:00 și va dura până mâine la 07:00. Totodată, rezidenții au fost sfătuiți să nu-și părăsească casele și adăposturile în timpul zilei decât dacă este absolut necesar.

Trupele ruse şi-au oprit înaintarea spre centrul capitalei Kiev dinspre nord-vest, a transmis în această dimineață agenția de presă dpa, care-l citează pe consilierul şefului administraţiei prezidenţiale, Oleksii Arestovici, care a avertizat și că armata rusă încerca avansarea spre centrul orașului Harkov. Se pare că a fost atacat crunt orașul de ruși, ar fi zeci de morți și sute de răniți, dintre civili. Ei abia ieșiseră din buncăre. 

Citește mai mult aici: Război Rusia - Ucraina, ziua 5. Zelenski, către soldații ruși: Salvați-vă viețile și plecați/ Harkov a fost ATACAT. Ar fi zeci de morți și sute de răniți

În același timp, el transmitea și că 11 nave ruseşti se află în largul coastei oraşului port Odesa. De asemenea, oficialul de la Kiev a mai spus că nu sunt probleme în oraşul Mariupol din sudul Ucrainei, dar Berdiansk a fost cucerit de ruşi. De altfel, Arestovici a spus că peste 100.000 de rezervişti s-au alăturat armatei ucrainene în acest sfârşit de săptămână.

Bilanțul războiului, după patru zile

Armata ucraineană a făcut un bilanț al luptelor de duminică, o zi pe care o descrie drept ”un moment dificil pentru militari, în condițiile în care trupele ruse au continuat să bombardeze în aproape toate direcțiile”. Ministerul ucrainean de Interne a comunicat că 352 de civili ucraineni au fost uciși de la începutul invaziei, inclusiv 14 copii. Alte 1.684 de persoane, inclusiv 116 copii, au fost rănite.

Rușii ar fi înregistrat 4500 de soldați morți, 150 de tancuri distruse, peste 700 de vehicule blindate distruse și 26 de elicoptere puse la pământ. Aceste date nu pot fi însă verificate obiectiv și trebuie citite în contextul fluxului informațional subiectiv de război.

În Belarus a fost organizat un referendum pentru abandonarea statutului de ţară non-nucleară. Citește mai mult aici O sursă de la Casa Albă, citată de Washington Post, susține că țara lui Lukaşenko ar putea trimite trupe în Ucraina pentru a sprijini invazia rusă a țării. ”Este clar că Minsk este acum o `extensie` a Kremlinului”, a spus oficialul administrației Biden sub rezerva anonimatului, precizând și că armata din Belarus se poate alătura invaziei încă de luni, 28 februarie.

Astăzi, la ora 18:15, președintele american, Joe Biden, va avea o conferință telefonică cu aliații și partenerii NATO, inclusiv cu președintele Klaus Iohannis pentru a discuta despre evoluția conflictului din Ucraina. El vrea un răspuns unit, conform unor oficiali ai Casei Albe. 

Ucraina, de urgență în Adunarea Generală a ONU

Consiliul de Securitate al ONU a votat duminică pentru a discuta problema Ucrainei în Adunarea Generală a ONU, fiind pentru prima dată după 1982 când este convocată o sesiune extraordinară de urgență a Adunării Generale a ONU. În plus, este doar a 11-a oară când o astfel de sesiune a Adunării Generale a ONU este convocată din 1950 încoace. Săptămâna trecută, Rusia a recurs la dreptul de veto pentru a se împotrivi în Consiliul de Securitate unei rezoluții inițiate de Statele Unite de condamnare a Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Rusia deține, de altfel, președinția în exercițiu a Consiliului de Securitate. 

”Foarte probabil” ca Elveția să sancționeze Rusia

Duminică seară, o veste bună a venit și din partea Elveției. Președintele acestei țări, Ignazio Cassis, a declarat că este ”foarte probabil” ca Elveția sancționeze Rusia și să înghețe activelor rusești din Elveția. Consiliul Federal, format din șapte membri, se va reuni luni și va analiza recomandările departamentelor de finanțe și economie, a spus Cassis la televiziunea publică elvețiană. Cassis a mai spus că neutralitatea Elveției trebuie păstrată și că țara este pregătită să-și ofere bunele oficii pentru diplomație, dacă discuțiile dintre oficialii ucraineni și ruși de la granița cu Belarus nu vor reuși.

Fondul suveran al Norvegiei își vine activele rusești

De cealaltă parte, Fondul suveran al Norvegiei își va vinde activele rusești, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, a anunțat premierul norvegian, Jonas Gahr Store. Fondul suveran de 1,300 miliarde de dolari este cel mai mare din lume. Activele sale rusești, care includ obligațiuni guvernamentale și acțiuni la aproape 50 de companii, valorau 2,83 miliarde de dolari la sfârșitul anului 2021, relatează The Guardian.

Rubla prăbușită. Bursa de Moscova rămâne închisă

În ciuda unei serii de măsuri de urgență, Rubla s-a prăbușit.

Cu până la 30% se prăbuşeşte rubla rusească în faţa dolarului american, de la 0,012 dolari pentru o rublă în şedinţa de vineri la aproximativ 0,009 ruble luni (respectiv de la 83 de ruble pentru un dolar la 117 ruble pentru un dolar) după ce ţările occidentale au anunţat în weekend noi sancţiuni împotriva Rusiei, notabil restricţiile SWIFT, din cauza invaziei în Ucraina.

Noul minim record pentru moneda rusă vine după ce unora dintre băncile din ţară li s-a interzis utilizarea sistemului internaţional de plăţi SWIFT, notează BBC.

Astăzi, Bursa de la Moscova nu s-a mai deschis, după ce inițial a anunțat o deschidere amânată cu trei ore. 

SUA către China: Nu este momentul de stat pe margine

Casa Albă a cerut duminică Chinei să condamne invadarea Ucrainei de către Rusia, în condițiile în care preşedintele rus Vladimir Putin a plasat forţele nucleare ruse în alertă maximă. ”Nu este momentul de stat pe margine. Este momentul de a vorbi cu voce tare şi de a condamna acţiunile preşedintelui Putin şi ale Rusiei, care invadează o ţară suverană”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki. 

Prietenul lui Putin: Nu știu ce s-a petrecut în capul lui

Un gest de disidență a venit din partea fostului ministru rus de externe, Andrei Kozîrev, care a spus că Vladimir Putin îl face să se simtă rău: ”Nu știu ce s-a petrecut în capul lui”, spune Kozîrev, care susține că liderul de la Kremlin i-a fost prieten.

Într-un interviu pentru Euronews, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Ucraina este ”una dintre noi și îi vrem (pe ucraineni) în Uniunea Europeană”. Citește mai mult aici

În același timp, Google a dezactivat temporar serviciul Google Maps în Ucraina. Citește aici mai mult Marile companii de tehnologie, inclusiv Google, au declarat că iau noi măsuri pentru a proteja securitatea utilizatorilor din regiune.

Meta a eliminat o rețea de aproximativ 40 de conturi de Facebook și Instagram care operau din Rusia și Ucraina și care vizau personalități publice din Ucraina, inclusiv oficiali militari, politicieni și un jurnalist, scrie Reuters.

Zelenski, susținut de peste 90% din ucraineni. 70% cred că e posibil să respingă asaltul rusesc

Peste 90% dintre ucraineni spun că îl susțin pe președintele Zelenski, potrivit unui sondaj realizat de grupul Rating Sociological în acest weekend. Conform datelor compilate de la două mii de respondenți din toată Ucraina, 91% dintre respondenți au declarat că îl susțin pe Zelenski, doar 6% au spus că nu îl susțin și 3% au rămas nehotărâți. Sprijinul față de președinte și poziția sa de a-și apăra țara este în creștere de trei ori față de decembrie anul trecut. De notat că locuitorii din Crimeea și zonele controlate de rebeli din estul Ucrainei au fost excluși din sondaj. Întrebați despre șansele ca Ucraina să poată respinge asaltul rusesc, 70% au spus că cred că este posibil. 

Ambasada SUA în Ucraina a emis o nouă alertă pentru cetățenii americani pe care îi îndeamnă să părăsească țara, precizând că situația este impredictibilă și a îndemnat la prudență maximă în ce privește alegerea rutelor de ieșire din Ucraina. Americanii sunt sfătuiți să aleagă România, Ungaria și Slovacia, în condițiile în care rutele de la granița cu Polonia și Moldova sunt cele mai solicitate, timpul de așteptare ajungând chiar la 30 de ore.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel