Răzvan Munteanu, analist de politică externă, a vorbit, pentru cititorii DC News, despre rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova şi despre implicaţiile şi efectele pe care le va avea acesta asupra parcursului ţării.
"Ne aşteptam ca Maia Sandu să câştige aceste alegeri, faptul că a reuşit să obţină majoritatea parlamentară este un lucru îmbucurător. Acesta fundamentează necesitatea cetăţenilor de a merge pe un drum pro-european; cu toate acestea, faptul că prezenţa la vot a fost scăzută ne arată, încă o dată, că oamenii din Republica Moldova sunt din ce în ce mai dezamăgiţi de clasa politică, iar prezenţa extrem de scăzută în rândul tinerilor ridică un semn de întrebare inclusiv pentru partea pro-europeană din Republica Moldova.
Eşecul blocului comuniştilor şi al socialiştilor care este, într-adevăr, o alianţă politică naturală din punct de vedere ideologic în Republica Moldova, dar nenaturală prin istoricul dintre Igor Dodon şi Vladimir Voronin arată că puterea Federaţiei Ruse s-a slăbit însă, atenţie, nu a dispărut şi nu va dispărea din Republica Moldova, iar faptul că fără Uniunea Europeană, fără fondurile promise de UE, cetăţenii moldoveni şi-au dat seama este foarte greu să poată să aibă un trai mai bun. E nevoie ca cele 600 de milioane promise de către Bruxelles Republicii Moldova să fundamenteze nu neapărat un trai mai bun ci, în primul rând, să ducă la eradicarea corupţiei la nivel înalt, pentru că Republica Moldova este o societate captivă, din păcate, din cauza corupţiei endemice.
Este o provocare pentru Maia Sandu să ducă la bun sfârşit o serie de proiecte care să intre în concordanţă cu Uniunea Europeană şi cu valorile sale. Atenţie! Dacă Maia Sandu va dezamăgi în perioada ce urmează, este clar că şi sentimentele pro-europene din rândul electoratului vor fi mai mult decât diminuate, iar, din nefericire, într-un asemenea scenariu la următoarele alegeri s-ar putea ca rezultatele să fie de partea filoruşilor", a atras atenţia Răzvan Munteanu.
"În primul rând aş vrea să evităm din start naivitatea multora pe care am văzut-o, privind accederea într-un timp scurt a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Nicidecum nu se va întâmpla acest lucru, nu numai pentru că Republica Moldova trebuie să implementeze foarte multe reforme, dar are şi o ancoră legată, a Transnistriei.
Pe de altă parte, sunt o serie de proiecte pe care Bruxelles-ul a anunţat înaintea campaniei electorale că le va susţine, unul dintre ele vizând inclusiv interconectarea energetică între Bucureşti şi Republica Moldova, ceea ce ar întări atât poziţia României faţă de Republica Moldova, cât şi, de ce nu, ar oferi o securitate energetică de care Chişinăul are nevoie", a subliniat Răzvan Munteanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci