Academicianul Răzvan Theodorescu a povestit de ce a fost și a rămas ”omul lui Iliescu”.După Revoluție, Ion Iliescu l-a numit pe Răzvan Theodorescu la conducerea Radioteleviziunii. Academicianul a fost ministru al Culturii, în guvernul Năstase și senator PSD.
Însă, cei doi sunt legați de o poveste petrecută în 1959. Acad. Theodorescu i-a spus lui Ionuț Vulpescu, în podcastul Avangarda, cum l-a salvat Ion Iliescu după exmatricularea din Facultatea de Istorie, pentru anti-marxism. Studentul Theodorescu a fost trimis la ”munca de jos”, dar risca să ajungă și la închisoare.
”După multă vreme, cel care a condus ședința mea de exmatriculare, care era un activist, a mărturisit unor persoane că dosarul meu a ajuns la conducătorul Organizației de Studenți Comuniști. Un anume Ion Iliescu. Asta nu s-a întâmplat numai cu dosarul meu. S-a întâmplat cu dosarul mai multor studenți din Universitate. Și asupra tuturor, tânărul comunist, Ion Iliescu, a avut opinia pe care a avut-o și care ne-a salvat de pușcărie. Spun acest lucru ca să se înțeleagă odată pentru totdeauna de ce până la adânci bătrâneți am rămas recunoscător tânărului comunist din 1959”, a spus acad. Theodorescu.
Citește și: M-au acuzat de antimarxism, pentru că nu mi-am acuzat profesorii
Știu că vă mai leagă un episod de președintele Iliescu, atunci când ați publicat, în anii ʼ80, Piatra Trei ierarhilor, i-a amintit Ionuț Vulpescu.
”Da, era o perioadă de interdicție generală a oricărei imagini de biserică, cruce și așa mai departe. Eu făcusem un text care acompania o seamă de fotografii remarcabile ale lui Ioan Oprea, în alb și negru, cu Biserica „Trei Ierarhi”. Era un pretext pentru a evoca barocul românesc, fastul și așa mai departe. M-am trezit cu lucrarea blocată. Ea era deja tipărită și atunci cel care era prim-secretar la Iași, Ion Iliescu, a luat pe răspunderea sa întreg tirajul.
Partea cea mai drăguță este că, în 1991, cred, primăvara, a venit François Mitterrand în vizită. Și Ion Iliescu i-a dus pe François Mitterrand și pe doamna Mitterrand la Iași. Doamna Mitterrand a vrut să vadă neapărat această bijuterie. Dar pare-se că o ploaie îngrozitoare a împiedicat orice drum acolo. S-au întors la București. Seara era o recepție la Cotroceni, dată de președinte, care, la un moment dat, a venit lângă mine și mi-a spus: „Domnule profesor, țin eu minte ceva despre o carte cu Trei ierarhi. Nu mai ai un exemplar să îl dăm doamnei Mitterrand?” Eu aveam trei exemplare acasă, așa că am trimis șoferul și mi-a adus unul.
Iar după câteva săptămâni am primit o scrisoare de la familia Mitterrand, care evoca splendorile României și monumentele”, a încheiat prof. Theodorescu.
Interviul poate fi ascultat integral pe canalul oficial al podcastului Avangarda: https://youtu.be/nug2ScRKHLo
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu