Răzvan Theodorescu, salvat de pușcărie de Iliescu: Am rămas recunoscător tânărului comunist

Razvan Theodorescu
Razvan Theodorescu

Academicianul Răzvan Theodorescu a povestit de ce a fost și a rămas ”omul lui Iliescu”.După Revoluție, Ion Iliescu l-a numit pe Răzvan Theodorescu la conducerea Radioteleviziunii. Academicianul a fost ministru al Culturii, în guvernul Năstase și senator PSD.

Însă, cei doi sunt legați de o poveste petrecută în 1959. Acad. Theodorescu i-a spus lui Ionuț Vulpescu, în podcastul Avangarda, cum l-a salvat Ion Iliescu după exmatricularea din Facultatea de Istorie, pentru anti-marxism. Studentul Theodorescu a fost trimis la ”munca de jos”, dar risca să ajungă și la închisoare.

”După multă vreme, cel care a condus ședința mea de exmatriculare, care era un activist, a mărturisit unor persoane că dosarul meu a ajuns la conducătorul Organizației de Studenți Comuniști. Un anume Ion Iliescu. Asta nu s-a întâmplat numai cu dosarul meu. S-a întâmplat cu dosarul mai multor studenți din Universitate. Și asupra tuturor, tânărul comunist, Ion Iliescu, a avut opinia pe care a avut-o și care ne-a salvat de pușcărie. Spun acest lucru ca să se înțeleagă odată pentru totdeauna de ce până la adânci bătrâneți am rămas recunoscător tânărului comunist din 1959”, a spus acad. Theodorescu.

Citește și: M-au acuzat de antimarxism, pentru că nu mi-am acuzat profesorii

Doamna Mitterrand a vrut să vadă această bijuterie

Știu că vă mai leagă un episod de președintele Iliescu, atunci când ați publicat, în anii ʼ80, Piatra Trei ierarhilor, i-a amintit Ionuț Vulpescu.

”Da, era o perioadă de interdicție generală a oricărei imagini de biserică, cruce și așa mai departe. Eu făcusem un text care acompania o seamă de fotografii remarcabile ale lui Ioan Oprea, în alb și negru, cu Biserica „Trei Ierarhi”. Era un pretext pentru a evoca barocul românesc, fastul și așa mai departe. M-am trezit cu lucrarea blocată. Ea era deja tipărită și atunci cel care era prim-secretar la Iași, Ion Iliescu, a luat pe răspunderea sa întreg tirajul.

Partea cea mai drăguță este că, în 1991, cred, primăvara, a venit François Mitterrand în vizită. Și Ion Iliescu i-a dus pe François Mitterrand și pe doamna Mitterrand la Iași. Doamna Mitterrand a vrut să vadă neapărat această bijuterie. Dar pare-se că o ploaie îngrozitoare a împiedicat orice drum acolo. S-au întors la București. Seara era o recepție la Cotroceni, dată de președinte, care, la un moment dat, a venit lângă mine și mi-a spus: „Domnule profesor, țin eu minte ceva despre o carte cu Trei ierarhi. Nu mai ai un exemplar să îl dăm doamnei Mitterrand?” Eu aveam trei exemplare acasă, așa că am trimis șoferul și mi-a adus unul.

Iar după câteva săptămâni am primit o scrisoare de la familia Mitterrand, care evoca splendorile României și monumentele”, a încheiat prof. Theodorescu.

Interviul poate fi ascultat integral pe canalul oficial al podcastului Avangarda: https://youtu.be/nug2ScRKHLo

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel