RCA. Asigurătorii vor fi obligați să menționeze comisionul de intermediere

Potrivit unui proiect al ASF, companiile de asigurări care emit polițe de răspundere civilă auto /RCA/ vor fi obligate să menționeze pe polițele RCA comisionul de intermediere, iar acesta nu trebuie să depășească 10% din valoarea primelor de asigurare încasate.

Alegeri prezidentiale 2024

Comisionul de intermediere va fi menționat pe polița de asigurare RCA atât în valoare absolută, cât și ca procent aplicat primei de asigurare menționate pe poliță, fiind inclus ca valoare în prima de asigurare totală, scrie Agerpres.

"Nivelul maxim al comisionului acordat de asigurători pentru contractarea asigurării RCA nu va depăși 10% din valoarea primelor de asigurare încasate. Asigurătorii RCA au obligația să prevadă în orice contract de intermediere obligația intermediarului de a încasa prima de asigurare aferentă polițelor RCA integral în contul asiguratorului sau, în cazul plăților în numerar, de a vira prima de asigurare încasată integral în contul asigurătorului, cel târziu în ziua următoare datei încasării", precizează proiectul de normă.

De asemenea, asigurătorii RCA vor trebui să dețină pentru activitatea de asigurări generale un grad de solvabilitate, determinat ca raport dintre marja de solvabilitate disponibilă și marja de solvabilitate minimă, de cel puțin 1,3.

La finalul anului 2013, potrivit raportului ASF, dintr-un număr de 28 de societăți care practică asigurări generale, 6 asigurători aveau un grad de solvabilitate peste 1,5, un număr de 16 asigurători aveau un grad de solvabilitate cuprins între 1,05 și 1,5, trei asigurători aveau gradul de solvabilitate între 1 și 1,05, iar trei societăți nu îndeplineau cerința de solvabilitate (gradul era sub 1), din care două se află în procedură de redresare financiară.

Citește și: Vezi ce ți se poate întâmpla dacă nu ai reînnoit polița RCA

Proiectul de normă prevede totodată că tarifele de primă pot fi modificate după minimum șase luni de la ultima notificare, cu excepția indexărilor sau a majorărilor pe anumite categorii de riscuri.

Nerespectarea acestor prevederi de către asigurători și intermediarii în asigurări se va sancționa cu retragerea autorizației de a practica asigurarea obligatorie RCA pentru asigurători și retragerea autorizației de funcționare a intermediarilor.

Piața asigurărilor din România a atins, în primul trimestru al anului 2014, un nivel de 2,05 miliarde lei al primelor brute subscrise /PBS/, în scădere cu 3,43% față de intervalul similar din anul anterior, potrivit datelor ASF.

Citește și: Preţul poliței de asigurare a locuinţei s-ar putea dubla

Pe segmentul asigurărilor generale, valoarea PBS a înregistrat, în primul trimestru din acest an, o scădere de 2,09%, comparativ cu aceeași perioadă din 2013, în timp ce la nivelul întregii piețe, prima de asigurare medie anualizată consemnată pentru RCA a fost de 468 de lei față de 462 de lei, cât se înregistrase în perioada ianuarie-martie 2013.

La asigurările generale, valoarea cea mai mare a indemnizațiilor brute plătite a fost aferentă clasei X (Asigurare pentru răspundere civilă pentru vehicule), în sumă de 534,57 milioane lei, mai mult cu 4,39% față de primul trimestru al anului trecut. Ponderea acestor indemnizații a reprezentat 47,15% din total.

A doua pondere a indemnizațiilor brute plătite pentru asigurări generale (33,57% din total) a fost înregistrată în clasa III CASCO (Asigurări mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare), suma achitată fiind de 380,58 milioane de lei.

Citește și: Anunț îngrijorător după scandalul Astra Asigurări: "Piața este cangrenizată"

În perioada ianuarie-martie 2014, numărul dosarelor de daună avizate pentru RCA a fost de 70.344, în scădere cu 9% față de intervalul similar din 2013. De asemenea, numărul dosarelor de daune plătite în T1 a consemnat o scădere de 12%, până la 78.633, iar valoarea despăgubirilor plătite s-a situat la 519.259.446 lei, în creștere cu 4%.

Dauna medie per total piață RCA a fost, în primele trei luni din acest an, de 6.604 lei, în creștere cu 19% comparativ cu aceeași perioadă din 2013.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel