Dulceaţa de cireşe amare, profundă şi parfumată, este una dintre cele mai deosebite şi rare tipuri de dulceaţă, alături de cea de nuci verzi. Dulceața de cireșe amare poate fi considerată o perlă a bucătăriei românești.
Ingrediente:
- 1,2 kg cireşe amare;
- 0,9 kg zahăr tos;
- O lămâie mijlocie;
- Opţional, o jumătate de baton de vanilie sau un plic cu zahăr vanilat;
Se sâmburii de la cireșe, după care cireșele se pun într-un vas emailat, se adaugă zahărul şi se lasă la odihnit 3-4 ore.
După această perioadă se pune la foc potolit. Când începe să fiarbă, se amestecă ușor cu o lingură sau paletă de lemn, pentru a nu se lipi conținutul
Când compoziţia s-a legat, se stoarce zeama de la lămâie, se pune şi batonul de vanilie şi se mai fierbe câteva minute. Verificăm legarea dulceţei, luând într-o lingură şi dacă curge greu, este gata. Se lasă să se răcească, după care conținutul se pune în borcane care se închid ermetic.
Dulceața de cireșe amare nu trebuie legată prea tare, deoarece în timpul păstrării se întăreşte prea mult.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News