Primăria Sectorului 1 va demara, în acest an, programul de susținere financiară din resurse bugetare și din fonduri europene a reabilitării termice a locuințelor tip casă. Consiliul Local Sector 1 a aprobat, joi, proiectul de buget aferent anului 2018. Veniturile bugetului general centralizat al Sectorului 1 sunt de 1.453.775,14 mii lei.
În acest sens, instituția va aloca, în anul 2018, suma de 672.000 de lei, din bugetul propriu, pentru pregătirea documentației necesare atragerii de fonduri europene destinate finanțării programului de reabilitare termică a caselor.
„Acest program pe care îl demarăm în 2018, pe care eu îl numesc anul relansării marilor investiții în Sectorul 1, constituie o premieră la nivel național. Proiectul de susținerea financiară a reabilitării termice la case va debuta în acest an, însă va fi un program de durată. În 2018, ne propunem să elaborăm documentația cerută de acest proiect și să demarăm inventarierea caselor din sector, astfel încât, din anul 2019, să ne putem apuca de treabă", spune primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.
Strategia privind implementarea la nivelul Sectorului 1 al Municipiului București a programului local multianual de creștere a performanței energetice a locuințelor unifamiliale 2018-2030 a fost votată, în 2017, de Consiliul local.
[citeste si]
În concordanță cu prevederile art. 1 alin. (1) lit. b) din O.U.G. 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe (cu modificările și completările legale în vigoare), lucrările de reabilitare au fost extinse și la nivelul locuințelor unifamiliale aflate în proprietatea persoanelor fizice.
Nivelul maxim al suprafeței desfășurate pentru care se vor executa lucrări fără costuri pentru proprietari va fi de 160 de metri pătrați, conform raportării la un apartament cu 4 camere, cu tot cu spațiile comune. Potrivit strategiei de eficiență energetică la case, la aceste imobile vor fi executate lucrări pentru diminuarea pierderilor de căldură (izolarea termică a fațadei prin montarea tâmplăriei termoizolantă precum și izolarea termică a fațadei - parte opacă-pereți exteriori, cu sisteme termoizolante) și lucrări de reabilitare a sistemului de încălzire și furnizare a apei calde (repararea/înlocuirea centralei termice pentru reducerea emisiilor de CO2 și instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile - panouri solare termice, panouri solare electrice, inclusiv achiziționarea acestora).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News