Președinția transmite, prin purtătoarea de cuvânt, că nu președintele României nu are atribuții privind clasificarea sau desecretizarea arhivei SIPA, existând o legislație clară în domeniu.
”Vă pot spune doar că există o legislaţie foarte clară, aplicabilă, în acest caz. Există persoane îndreptăţite să facă toate demersurile în această situaţie. Nu preşedintele României este cel care a clasificat aceste informatii şi, evident, Administraţia Prezidenţială nu are atribuţii în domeniul clasificării şi desecretizării, declasificării, cum vreţi să-i spuneţi. Pur şi simplu, legislaţia în vigoare trebuie respectată şi aplicată la litera legii”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a preşedintelui Klaus Iohannis.
[citeste si]
Analistul politic Bogdan Chirieac a afirmat, la Antena 3: ”Este o manevră de evitare a președintelui în acest caz. Scandalul SIPA confirmă semnul de întrebare pus asupra justiției din România. Scandalul SIPA spune că anumiți judecători au fost șantajați pentru a da sentințe la comandă și, din acest moment, tot ce s-a întâmplat în România, după 2005 în justiție, ridică mai mult decât suspiciuni rezonabile. Faptul că președintele nu dorește să discute despre cel mai important eveniment de la alegerea domniei sale în funcția de președinte ne ridică o problemă nouă, ca societate. Nu se poate să nu iei în seamă ce s-a întâmplat, ce se întâmplă, ultimele declarații, mai multe persoane care au confirmat practic spusele lui Dan Andronic. Nu se poate să ignori așa ceva. Senzația mea e că președintele vrea pur și simplu să evite acest subiect. E cel mai rău lucru cu putință. Înțeleg că înalte personalități din justiției, din CSM, de la ÎCCJ, au solicitat să se facă lumină, să fie publică arhiva, să vedem ce s-a întâmplat cu copierea dosarelor secrete, dacă au existat magistrați șantajați. E ca și cum te-ar invada rușii și ai refuza să vorbești despre asta, în calitate de președinte”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News