EXCLUSIV  Reacție FULMINANTĂ după demiterea șefului ANAF. Previziune sumbră pentru Guvernul Tudose. ”INADMISIBIL”

Șeful ANAF Bogdan Nicolae Stan a fost demis. 

”Demiterea șefului ANAF este o măsură de mult așteptată și de mulți așteptată, dar rezolvă problema doar pe jumătate. Nu e suficient să schimbi șeful ANAF-ului câtă vreme refuzi să restructurezi o instituție anacronică și ineficientă, incapabilă de a colecta veniturile bugetului de stat” a spus Remus Borza pentru DCNews

Deputatul a afirmat că ”ANAF-ul- și de azi, și de ieri- se caracterizează printr-o evidentă lipsă de performanță în ceea ce privește colectarea veniturilor bugetare. În ultimii 15-20 de ani, avem cel mai mic grad de colectare a veniturilor bugetare, indiferent de politica fiscală a statului român, undeva în jur de 28-29% grad de colectare, în țările nordice se duce până-n 60%. Este inadmisibil ca la un PIB de 815 miliarde de lei anul acesta să avem un grad de colectare mai mic decât în 2015, când am avut un PIB de 710 miliarde de lei, adică la un PIB cu 105 miliarde de lei mai mare anul acesta să colectezi mai puțin decât în 2015, când am  încasat 233 de miliarde de lei, iar procentual a însemnat 32,8%, cea mai colectare din ultimii 10 ani”. 

Previziune pe termen scurt pentru Guvernul Tudose

Remus Borza amintește că ANAF raporta, ”cu mândrie patriotică”, în 2 iulie,  96 de miliarde de lei colectați la bugetul de stat și o creștere cu 4,8% a colectării față de program, și precizează că ANAF-ul ”nu a performat”, pentru că ar fi trebuit să colecteze 127 de miliarde de lei în primele șase luni: ”Nu putem accepta că ANAF va reuși să recupereze deficitul din primele șase luni în următoarele șase și, evident, că la sfârșitul anului vom avea o mare problemă în ceea ce privește gradul de colectare”.

Deputatul subliniază că-n aceste condiții este puțin probabil ca ”Guvernul Tudose peste o săptămână-două să facă o rectificare pozitivă atât timp cât avem deficit real de 31 de miliarde de lei în primele șase luni”. 

Înțeleg și frustrarea guvernului Tudose, am înțeles-o și pe cea a lui Grindeanu sau a lui Dragnea”

”Nerealizarea veniturilor bugetare va afecta programul de guvernare, în special în ceea ce privește realizarea investițiilor publice. În ultimii cinci ani, am sacrificat investițiile publice și nu ar trebui să ne surprindă de ce nu avem autostrăzi, spitale sau școli noi. (...)  Statul va fi obligat să se împrumute. Ministerul a anunțat că anul acesta va contracta 50 de miliarde de lei împrumuturi și 3 miliarde de euro pentru a acoperi o parte din deficite. (...) Cel care va veni la ANAF va trebui să ia măsuri în ceea ce privește evaziunea fiscală, mai ales la nivelul multinaționalelor. Înțeleg și frustrarea guvernului Tudose, am înțeles-o și pe cea a lui Grindeanu sau a lui Dragnea. La o cifră de afaceri anul trecut de peste 1.200 de miliarde de lei, impozitul pe profit a fost de 15 miliarde de lei, ceea ce înseamnă foarte puțin. Multinaționalele dețin 50% din cifra de afaceri a României și, cu toate acestea, sunt zgârcite când e vorba să plătească impozit statului român”, a afirmat Remus Borza. 

Pe scurt, deputatul a subliniat că noul șef ANAF trebuie să se axeze pe: combaterea evaziunii fiscale, creșterea gradului de colectare și-n special a colectării de la multinaționale. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel