Legea dării în plată a fost modificată de inițiatorul ei, Daniel Zamfir. Deputatul PNL a precizat că în amendamentele aduse legii se regăsesc și solicitările celorlalte partide și speră ca la începutul săptămânii viitoare legea să primească un aviz favorabil în Comisia Economică.
Legea dării în plată a fost modificată în așa fel încât să se bucure de ea consumatorii care au făcut împrumuturi să își cumpere o locuință sau un teren pentru o casă. Deputatul propune ca legea dării în plată să-i excludă dintre posibilii beneficiari pe oamenii de afaceri care s-au împrumutat să ridice mall-uri și cartiere de locuințe. De noua lege, ar urma să beneficieze și cei care au fost deja executați silit de bănci și care au rămas cu datorii chiar dacă le-au fost luate casele. Deputatul PNL vrea ca principiul textului să rămâne neschimbat, adică riscul să fie împărțit între bancă și client. Senatorii au termen până la sfârșitul lui februarie să discute textul trimis spre reexaminare, apoi va intra în atenția deputaților.
Pe grupul clienților cu credite în CHF, afectați de creșterea uriașă a francului elvețian, a fost demarat, sâmbătă, un chestionar cu întrebare deschisă. Întrebarea a fost una simplă: "Câți din voi sunt dispuși să predea casa, după ce trece legea dării în plată?".
Într-o oră, au răspuns peste o sută de persoane care au avut credite în bănci, în scris, ce ar face, potrivit situației lor.
Părerile sunt împărțite. Majoritatea sunt pregătiți să renunțe la casă/apartament. Unii dintre ei speră la negocieri convenabilă cu banca înainte de a renunța la proprietate, puțini fiind cei care spun că nu ar renunța la proprietate după ani buni în care au plătit ratele.
Iată câteva dintre răspunsurile persoanele cu credite în franci elvețieni:
"Răspunsul este da. Eu as da-o băncii"
"Niciodată în viață. Am dat jumătate din bani, plus 9 ani plătiți... și să le dau casa acum? NU"
"Acum le-aș da-o, chiar dacă am platit 8 ani. Mă mut în chirie și dau 200 de euro, nu 500 de franci"
"Eu nu o dau, dacă o vând, primesc pe ea mai mult decât datoria la bancă".
"Da, o voi da băncii, după atâtea probleme chiar nu mă mai simt acasă"
"Da, acum aș da-o. Până în 2039 mai avem de dat cam 5 miliarde vechi."
"Nu e musai să dăm toți cheile, dar trebuie să ne bucuram pentru cei pentru care legea dării în plată înseamnă libertate."
"Dacă nu ajungem la nici o negociere cu banca.... o dăm. Nu e posibil să plătim 1300 CHF pentru un apartament cu 2 camere?"
"În momentul ăsta nu, sunt și in procese de peste doi ani cu banca, însă niciodată nu știm ce va fi peste 1, 2, 5 ani... Legea e bună, ajută pe mulți acum, ne ajută pe majoritatea în timp..."
"Da, o voi da băncii imediat ce se promulga legea."
"Dacă după o negociere nu se ajunge la un acord. Da"
"Deși am plătit jumătate din valoarea casei, 40.000 de euro și 9 ani de rate chf, acum aș da-o!"
"Dacă negociază și ne fac o ofertă la valoarea apartamentului din momentul semnării contractului, bine, dacă nu la revedere! De 8 ani, din 81.000 de CHF am plătit doar 9000 CHF, mai avem 72.000, adică 3 miliarde vechi, la noi în oraș apartamente ca al nostru se vând cu maxim 1 miliard jumate (vechi). Logic că dăm casa!"
"Eu nu aș vrea să dau casa așa ușor. Sunt optimist că voi câștiga procesul de denominare. Legea cred ca mă va ajuta să obțin o marja mai mică fără să fac conversia în lei (că ăsta e scopul băncilor acum, să convertească cât mai multe)"
"În funcție de oferta făcută de bancă, o să iau decizia predării sau nu".
Răspundeți în secțiunea de comentarii a știrii care este părerea dumneavoastră cu privire la legea dării în plată, dacă ați renunța la casele și apartamentele luate prin credit odată cu aplicarea legii dării în plată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News