Chişinăul a calificat drept "regretabilă" decizia Moscovei de a interzice intrarea în Rusia pentru unele persoane oficiale din Republica Moldova.
"Decizia de răspuns a părţii ruse este una regretabilă, nu este prima oară când autorităţile ruse recurg la astfel de măsuri", a declarat, Igor Zaharov, consilier pentru comunicare al ministrului moldovean de externe Nicu Popescu. "Republica Moldova rămâne ferm angajată în contracararea acţiunilor destabilizatoare", a subliniat el, conform Moldpres şi Reuters.
Moscova a interzis vineri intrarea pe teritoriul Rusiei a mai multor oficiali din Republica Moldova a căror identitate nu a fost dezvăluită, a anunţat agenţia de presă rusă RIA Novosti, citând Ministerul rus de Externe.
Măsura Moscovei vine în urma deciziei "neprietenoase" a Chişinăului de a expulza 22 de diplomaţi ruşi din Republica Moldova, a precizat Ministerul rus de Externe, marcând o nouă agravare a relaţiilor deja tensionate.
Relaţiile diplomatice dintre Moscova şi guvernul proeuropean de la Chişinău s-au deteriorat rapid după invazia Ucrainei de către Rusia. Republica Moldova, o fostă republică sovietică, este afectată de războiul Rusiei în Ucraina vecină. Preşedinta proeuropeană a Republicii Moldova, Maia Sandu, a denunţat invazia Rusiei şi a acuzat Moscova că încearcă să-i destabilizeze ţara, aminteşte Reuters.
Vineri, ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, a fost convocat la Ministerul rus de Externe pentru a fi informat despre decizia Rusiei de a interzice intrarea în ţară a unor oficiali moldoveni drept măsură de răspuns la reducerea numărului de angajaţi ai Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, notează Moldpres.
Douăzeci şi doi diplomaţi ruşi au părăsit pe calea aerului Chişinăul la 14 august, lăsând în urmă un "personal-schelet", mai notează Reuters. "Acest pas neprietenos duce mai departe distrugerea relaţiilor ruso-moldovene, care sunt deja în criză profundă din cauza acţiunilor părţii moldoveneşti", a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat după convocarea ambasadorului Chişinăului la Moscova pentru a-şi exprima dezaprobarea.
Emisarul a fost informat asupra unui "răspuns asimetric vizând intrarea în Federaţia Rusă" aplicat "unui număr de oficiali ai Republicii Moldova", a precizat ministerul.
Ministerul nu a identificat oficialii moldoveni afectaţi de interdicţie şi nici nu a precizat câţi sunt, dar media moldovene, citând surse anonime, au relatat că interdicţia se aplică la 20 de oficiali, inclusiv parlamentari din partidul la putere al lui Sandu, Acţiune şi Solidaritate (PAS).
Un număr de 18 deputaţi din partidului de guvernământ Acţiune şi Solidaritate, vicedirectorul Poliţiei de Frontieră, Oleg Bucătaru, şi directorul Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, sunt incluşi pe lista de persoane care au interdicţia de a intra pe teritoriul Federaţiei Ruse, precizează Moldpres, conform Agepres. Republica Moldova are graniţă atât cu Ucraina, cât şi cu membrul NATO România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News