Reacția Kremlinului după ce Mark Rutte a devenit noul șef al NATO. Fostul premier olandez, mesaj ferm pentru Putin

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Kremlinul a venit cu o reacție după ce Mark Rutte a devenit noul șef al NATO. Între timp, fostul premier olandez i-a transmis un mesaj ferm lui Vladimir Putin.

Kremlinul nu se așteaptă la nicio schimbare semnificativă în poziția NATO după schimbarea conducerii în alianță și consideră că NATO va continua să lucreze în aceeași direcție, a declarat secretarul de presă al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

„Așteptările noastre sunt ca Alianța Nord-Atlantică să continue în aceeași direcție în care a lucrat”, a declarat marți Peskov.

Reprezentantul Kremlinului a amintit că în trecut, Rutte „a petrecut mai mult de o oră în negocieri cu președintele rus Vladimir Putin”.

„La un moment dat, au existat speranțe în posibilitatea de a construi relații bune, pragmatice, cel puțin acesta este genul de dialog care s-a purtat, dar știm că mai apoi Olanda a luat o poziție destul de ireconciliabilă, o poziție de excludere completă a oricăror contacte cu țara noastră. Prin urmare, nu credem că se va întâmpla ceva nou sau semnificativ în politica alianței”, a adăugat Dmitri Peskov.

Mesajul lui Mark Rutte pentru Vladimir Putin

Între timp, Mark Rutte şi-a început marţi prima zi la conducerea NATO reafirmând cu forţă sprijinul Alianţei pentru Ucraina şi respingând în acest sens temerile care înconjoară o posibilă revenire a lui Donald Trump la Casa Albă, informează Agerpres, citând AFP.

Sosirea fostului prim-ministru olandez la sediul NATO de la Bruxelles, după zece ani în care la conducerea Alianţei Atlantice s-a aflat norvegianul Jens Stoltenberg, are loc într-un climat de puternice incertitudini.

Războiul continuă să facă ravagii în Ucraina, la doi ani şi jumătate de la declanşarea invaziei ruse în această ţară, iar rezultatul alegerilor prezidenţiale americane din 5 noiembrie este aşteptat cu îngrijorare de ambele maluri ale Atlanticului, dar şi la Kiev, care depinde pentru supravieţuirea sa de continuarea sprijinului militar occidental.

Pentru prima sa conferinţă de presă, noul secretar general al Alianţei s-a arătat ferm, în continuitate cu predecesorul său, asupra necesităţii de a susţine Ucraina.

Preşedintele rus Vladimir Putin "trebuie să realizeze" că NATO "nu va ceda" în susţinerea sa pentru Ucraina, a subliniat marţi Mark Rutte.

"Trebuie să ne concentrăm pe efortul de război. Cu cât mai mult vom ajuta Ucraina, cu atât mai repede se va termina" războiul, a afirmat el la scurt timp după preluarea noii sale funcţii.

Mark Rutte: Nu există o alternativă gratuită dacă vrem să fim la înălţimea ameninţărilor care ne aşteaptă



De asemenea, Mark Rutte a promis să se asigure că NATO va fi gata de luptă în faţa ameninţării ruse. Iar pentru aceasta, a avertizat el, va trebui să se cheltuiască mai mult pentru apărare. "Nu există o alternativă gratuită dacă vrem să fim la înălţimea ameninţărilor care ne aşteaptă", a declarat el.

Doar 23 din cele 32 de state membre ale Alianţei au atins obiectivul fixat în urmă cu zece ani de a aloca cel puţin 2% din PIB pentru cheltuielile militare, iar mai multe dintre ele susţin că în faţa Kremlinului este necesar să se aloce sume mult mai mari pentru apărare. De asemenea, într-un moment în care NATO este îngrijorată de ascensiunea Chinei, Mark Rutte a avertizat Beijingul, în linie cu concluziile summitului Alianţei de la Washington, în iulie.

"China nu poate continua să alimenteze cel mai important conflict din Europa de după Al Doilea Război Mondial fără ca interesele şi reputaţia sa să fie afectate", a mai spus Mark Rutte.

Precizăm că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat marţi instalarea lui Mark Rutte la conducerea NATO, amintindu-i obiectivul ţării sale: să adere la Alianţă în calitate de membru deplin.

"Locul Ucrainei este în NATO", a dat asigurări Rutte, care va trebui însă să arbitreze între dorinţa Ucrainei de a se ralia Alianţei şi puternicele reticenţe asupra acestui subiect din partea unora dintre membrii acesteia, printre care SUA şi Germania.

Agitaţie la sediul NATO de la Bruxelles privind o eventuală victorie a lui Donald Trump



Sprijinul pentru Ucraina trece de asemenea pe la Washington, iar Mark Rutte s-a arătat încrezător, respingând orice îngrijorare înainte de alegerile prezidenţiale americane. "Nu sunt îngrijorat. Îi cunosc foarte bine pe cei doi candidaţi şi eu am lucrat patru ani cu Donald Trump", a afirmat fostul premier olandez.

O eventuală victorie a miliardarului american provoacă agitaţie la sediul NATO de la Bruxelles, unde ameninţarea unei retrageri americane lansată de fostul preşedinte al SUA are şi acum ecou.

De-a lungul timpului, fostul premier olandez Mark Rutte a avut mai multe întrevederi cu Donald Trump, căruia a ştiut să-i facă faţă în timpul unei întâlniri în 2018 la Washington. El a ştiut de asemenea să câştige încrederea lui Trump, recunoscând că SUA au dreptate să sublinieze necesitatea unei mai bune împărţiri a poverii în cadrul NATO între americani şi europeni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel