Reacția Kremlinului după convorbirea dintre Zelenski și Xi Jinping: „Suntem gata”

Reacția Kremlinului după convorbirea dintre Zelenski și Xi Jinping: „Suntem gata” / Foto: Kremlin.ru
Reacția Kremlinului după convorbirea dintre Zelenski și Xi Jinping: „Suntem gata” / Foto: Kremlin.ru

Kremlinul a susţinut joi, după o convorbire telefonică între preşedinţii chinez şi ucrainean - Xi Jinping şi Volodimir Zelenski - că apreciază orice iniţiativă care ar putea pune capăt războiului din Ucraina, însă Rusia nu şi-a atins încă obiectivele "operaţiunii militare speciale", transmit Reuters şi AFP.

Întrebat despre dialogul de miercuri între Xi şi Zelenski, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a răspuns: "Suntem gata să salutăm orice poate grăbi sfârşitul conflictului din Ucraina şi poate duce la realizarea de către Rusia a obiectivelor pe care şi le-a stabilit".

Liderul de la Kiev apreciase că prima sa discuţie cu omologul său de la Beijing de la începutul invaziei ruse în Ucraina a fost "semnificativă".

Peskov a susţinut că Moscova cunoaşte în detaliu conţinutul convorbirii respective şi poziţiile celor doi preşedinţi în privinţa războiului. "Faptul că au comunicat este o chestiune suverană pentru ambele ţări şi ţine de dialogul bilateral", a adăugat el.

China, care s-a poziţionat practic de partea Rusiei în conflict, a prezentat la sfârşitul lui februarie o iniţiativă de pace în care insista asupra unor principii contradictorii - pe de o parte, respectarea integrităţii teritoriale a statelor, implicit a Ucrainei, pe de alta, protejarea intereselor diplomatice şi de securitate ale Rusiei, reaminteşte AFP. Xi nu a condamnat niciodată agresiunea rusă împotriva Ucrainei şi l-a susţinut deschis pe preşedintele rus Vladimir Putin.

Peskov a declarat că nu este prevăzut niciun dialog direct între Putin şi Xi în viitorul apropiat. Întrebat dacă cei doi au discutat, cu ocazia vizitei recente la Moscova a preşedintelui chinez, despre revenirea Ucrainei la frontierele din 1991, purtătorul de cuvânt a replicat, conform agenţiei Reuters, că "nu a existat nicio discuţie despre asta", scrie Agerpres.

”Putin a pierdut deja în Ucraina”. China îl trimite mediator pe fostul ambasador în... Rusia. ”Amenințarea de mâine vine din Asia. Un microb nevăzut se strecoară spre noi”

Prima discuţie telefonică de la invadarea Ucrainei de către Rusia purtată între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi omologul său chinez, Xi Jinping, este comentată pe larg de presa internaţională.

Le Figaro aminteşte că "Zelenski dorea de luni de zile să vorbească cu Xi Jinping, în speranţa de a face poziţia Beijingului mai favorabilă Kievului în faţa invaziei ruse, dar, potrivit experţilor, Beijingul nu a răspuns propunerilor ucrainene". "Un semnal că Beijingul ar putea fi dornic să joace un rol de mediator", consideră Washington Post, preluând şi anunţul trimiterii unui reprezentant chinez în Ucraina şi în alte ţări pentru a sta de vorbă cu toate părţile cu privire la rezolvarea "crizei". Ukrainska Pravda ţine să sublinieze însă pe prima pagină că trimisul special este fostul ambasador al Chinei în Rusia. Şi New York Times comentează că "omiterea referirilor la Rusia, dar şi a cuvântului 'război' din declaraţiile Beijingului arată cât de aliniat rămâne acesta faţă de Moscova şi evidenţiază cât de dificil va fi pentru China să se prezinte drept un mediator credibil pentru pacea în Ucraina". China s-a situat întotdeauna "de partea păcii", a fost mesajul transmis de Xi Jinping lui Zelenski, potrivit South China Morning Post, în timp ce agenţia de stat Xinhua subliniază încă din titlu pledoaria lui Xi pentru dialog şi negociere ca "singura cale viabilă pentru criza din Ucraina". Agenţia Ukrinform prezintă un rezumat al poziţiilor exprimate de Zelenski în "convorbirea productivă de o oră", cum a caracterizat-o chiar el. Concret, preşedintele ucrainean i-a prezentat omologului său chinez situaţia dificilă de pe front şi a subliniat că nu Ucraina a început acest război, ci doar luptă pentru restabilirea suveranităţii şi integrităţii teritoriale în graniţele recunoscute la nivel internaţional în 1991, incluzând şi Peninsula Crimeea, notează Rador. 

The Telegraph consideră că Putin a pierdut deja în Ucraina şi avertizează că Occidentul trebuie să se concentreze pe viitorul război al Chinei cu Taiwanul. "Când războiul din Ucraina se va încheia, Rusia va fi irelevantă. Armata lui Putin a fost decimată pe câmpiile din estul Ucrainei. În afară de forţele nucleare ale Moscovei, Putin - sau mai degrabă succesorul lui - nu va mai avea nimic cu care să ameninţe Occidentul, mai ales odată ce Finlanda, Suedia şi Ucraina vor fi aderat la NATO". Însă "ameninţarea zilei de mâine se află în Asia, şi, la fel ca un microb nevăzut, se strecoară spre noi toţi, deşi aproape neobservat de mulţi", avertizează The Telegraph, explicând că Beijingul "îşi construieşte o forţă masivă nouă". "Din perspectiva securităţii, China e ca un aisberg; îi putem observa cu toţii expansiunea militară deasupra liniei de plutire, dar ce se petrece dedesubt este ceva vast, periculos şi nu pe de-a-ntregul evident", mai scrie cotidianul britanic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel