Dacian Cioloș a reacționat la acuzațiile PSD, în dosarul Roșia Montană.
România se așteaptă ca-n 10 februarie să piardă procesul intentat de Gabriel Resources pentru aurul de la Roșia Montană, care astăzi este patrimoniu UNESCO. Cel puțin două miliarde de dolari ar urma să plătească țara noastră. Gabriel Resources a cerut inițial 3,3 mld. Zăcământul de la Roșia Montană ar avea 300 de tone de aur și 1600 de tone de argint. Proiectul privind exploatarea aurului nu a fost primit cu brațele deschise de români care, în 2013, au protestat masiv, vreme de mai multe săptămâni, după ce Guvernul Ponta a trimis la Parlament proiectul legislativ. Dar, în final, exploatarea aurului nu a fost aprobată și acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation a dat în judecată, în 2017, România, la un Tribunal al Băncii Mondiale, invocând pierderi de miliarde de dolari, din acest motiv. În 2021, Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol, ceea ce înseamnă oprirea oricărui proiect de exploatare minieră.
În acest context apar contrele politice. Dacian Cioloș i-a răspuns, la solicitarea DCNews, PSD-ului, după un comunicat de presă în care s-au făcut acuzații grave.
”Marcel Ciolacu, dă-l afară pe Ponta imediat din Guvern!
PSD-ul a ales să îl apere pe Ponta pentru prejudiciile și dezastrul Roșia Montană, unde orice om de bun-simț vede în documente că este singurul vinovat, și să se scufunde împreună cu el.
PSD-ul lui Marcel Ciolacu ar trebui să-i ceară scuze poporului român pentru acest prejudiciu, iar cei care au pus la cale toată afacerea să plătească până la ultimul leu. Marcel Ciolacu, aflat în campanie, ar vrea ca altcineva să plătească prejudiciile pentru oalele sparte de prietenul său Ponta, care s-a angajat, în 2013, în numele statului român, să dea în exploatare acel zăcământ știind că este protejat prin lege. Angajament pe care tot Ponta și tot PSD-ul l-au trântit în Parlament și au dat ocazia companiei miniere să le ceară bani românilor.
Apropo: îl întreb pe Marcel Ciolacu oare cine beneficiază din jongleriile pe bursă cu acțiunile firmei canadiene, care cresc după ce el a spus public, înainte de o decizie a tribunalului, că statul român va pierde procesul? Oare nu tot ei, pesediștii, cu Ponta și prietenii lui beneficiază?
Iar preocuparea PSD, în loc să fie expunerea lui Ponta drept vinovat, este o eventuală candidatură a mea. Știu că ar vrea să tremur de frica lor și să nu mai candidez, ca să le rămână țara pe mână total și să facă cu ea ce le trece prin cap. Acest lucru nu se va întâmpla" a reacționat Dacian Cioloș.
Răspunsul lui Dacian Cioloș vine la un comunicat de presă al PSD, care-l acuză de subminarea economiei naționale:
”PSD afirmă categoric că fostul premier Dacian Cioloș este principalul vinovat pentru situația critică în care se află România în litigiul cu firma care deține dreptul de exploatare minieră la Roșia Montană. Cetățenii români trebuie să știe acest lucru!
Indiferent de decizia pe care o va comunica instanța internațională până la 10 februarie 2024, este evident că atunci când a aprobat depunerea cererii de includere în patrimoniul universal UNESCO a perimetrului de la Roșia Montană, Dacian Cioloș a știut că va afecta interesele României în litigiul deja deschis cu deținătorul dreptului de exploatare.
Cioloș a știut foarte bine că prin acea decizie a încălcat un angajament asumat de statul român și că toți contribuabilii din România ar putea fi obligați să plătească daune uriașe, cu un impact negativ uriaș asupra economiei naționale. Sub acest aspect, Dacian Cioloș se face vinovat de subminarea economiei naționale și se descalifică definitiv pentru orice funcție de demnitate publică. Cioloș nu mai poate cere votul cetățenilor pe care i-ar putea condamna, prin deciziile sale, la plata unor prejudicii uriașe!
La fel de vinovat este și premierul Orban care a dispus reluarea procedurii de înscriere în Patrimoniul UNESCO, după ce Guvernul PSD solicitase întreruperea procedurii până la soluționarea litigiului.
De asemenea, o mare parte din răspundere revine USR care s-a lansat în politică pe acest subiect, iar ulterior, prin miniștrii săi din Guvernul Cîțu, s-a opus cu vehemență retragerii dosarului de la UNESCO, deși ministrul Finanțelor de atunci a atras atenția că România riscă să plătească daune uriașe cuprinse între 0,5 și 3,5 miliarde de dolari.
Aceiași protagoniști sunt responsabili și pentru achizițiile supradimensionate de vaccinuri COVID, în urma cărora României i se cere să plătească un prejudiciu de 1 miliard de euro. Românii trebuie să știe din cauza cui riscă să plătească eventualele daune stabilite în procesele internaționale!
PSD subliniază că nu pune în discuție nici oportunitatea și nici impactul de mediu pe care le-ar presupune exploatarea de la Roșia Montană. Problema în cauză este că statul român, prin guvernele de dreapta, care au acordat dreptul de exploatare, a făcut un angajament, pe care Cioloș, Orban și USR l-au încălcat cu bună știință, zădărnicind orice posibilitate de a rezolva litigiul pe cale amiabilă”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci