Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, a declarat marţi că expulzările rromilor din Franţa din ultima perioadă respectă normele, spre deosebire de cum s-a procedat în anii precedenţi, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.
[caption id="attachment_228464" align="alignleft" width="414"] Foto: jurnalul.ro[/caption]
Viviane Reding a explicat într-un interviu acordat post-ului de radio France Info, că potrivit documentaţiei primite de la guvernul francez, trimiterea rromilor (majoritatea din România şi Bulgaria) înapoi în ţările lor de origine, s-a făcut după principiul tratării lor "de la caz la caz" şi că în prezent nu sunt operaţiuni îndreptate împotriva acestei minorităţi în mod colectiv. CE a decis supravegherea operaţiunilor de expulzare a rromilor după ce desfiinţarea taberelor acestora a creat discuţii contradictorii. Întrebată despre această situaţie, comisarul european a oferit un răspuns ambiguu, spunând că este o "chestiune dificilă" şi că desfiinţarea taberelor insalubre e o decizie a justiţiei franceze.
După discuţii cu ministrul francez de Interne, Manuel Valls şi cu cel al afacerilor europene, Bernard Cazeneuve, vicepreşedintele comisiei europene a spus că propunerea dânsei de a crea un grup pioner de ţări menit să favorizeze integrarea rromilor este aprobată de guvernul francez.
Într-un interviu acordat luni postului franco-german Arte, Viviane Reding a anunţat constituirea "unui grup de state care doresc să conducă integrarea romilor," declarând că există un fond de miliarde de euro pentru "construcţia de locuinţe, sănătate, şcolarizare şi pregătirea profesională a tinerilor," la care au apelat numai 12 state, deşi toate ţările UE au "elaborat planuri pentru integrarea rromilor." Statele de unde provin majoritatatea rromilor care pleacă din cauza "sărăciei absolute" în care locuiesc, România, Bulgaria şi Ungaria, ar trebui să facă parte din acest grup a adăugat Viviane Reding. Ea a subliniat că e esenţial ca fii şi fiicele rromilor să primească educaţie şcolară.
Expulzările rromilor din Bulgaria şi România ordonate de fostul preşedinte francez, conservatorul Nicolas Sarkoyz, în 2010, au stârnit nemulţumirea CE, care a văzut acele fapte ca nişte acţiuni îndreptate direct împotriva acestei minorităţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News