Kremlinul a reacționat după aflarea veștii morții lui Shinzo Abe, fostul premier al Japoniei.
Kremlinul și-a transmis condoleanțele în legătură cu asasinarea fostului premier japonez Shinzo Abe. Președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat și el profundul regret, trimițând o telegramă de condoleanțe mamei și soției lui Shinzo Abe. Adresându-se lui Yoko și Akie Abe, liderul rus a menționat rolului lui Shinzo Abe în dezvoltarea relațiilor de bună vecinătate dintre Japonia și Rusia, numindu-l un om minunat.
"Mâna unui criminal a scurtat viața unui om de stat remarcabil care a condus guvernul Japoniei pentru o lungă perioadă de timp și a făcut multe pentru dezvoltarea relațiilor de bună vecinătate între țările noastre. Am menținut contacte regulate cu Shinzo, în care excelentul său personal și calitățile profesionale s-au manifestat pe deplin. Binecuvântată amintire acestui minunat „Omul va rămâne pentru totdeauna în inimile tuturor celor care l-au cunoscut". Vă doresc ție și familiei tale putere și curaj în fața acestei pierderi grele, ireparabile.", se arată în telegrama postată pe site-ul web al Kremlinului.
Cu puțin timp înainte de trimiterea scrisorii, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, s-a adresat poporului japonez cu un mesaj și a spus că Kremlinul este profund întristat de ceea ce s-a întâmplat.
"Suntem profund întristați de vestea venită din Japonia. Condamnăm în cei mai fermi termeni tentativa de asasinat asupra fostului prim-ministru Abe. De asemenea, condoleanțe întregului popor al Japoniei, pentru că domnul Abe, în primul rând a fost un adevărat patriot al Japoniei. El a apărat întotdeauna interesele țării sale, dar a preferat să o facă la masa negocierilor.", a spus Dmitri Peskov în timpul unei ședințe cu reporterii, scrie dp.ru.
Shinzo Abe, ucis de gloanţe vineri, la Nara, în vestul Japoniei, a bătut recorduri în politica ţării sale, pe care a marcat-o profund, consemnează AFP și Agerpres. Ajuns prima oară în fruntea guvernului în 2006, la vârsta de 52 de ani, el a fost cel mai tânăr prim-ministru din istoria postbelică a Japoniei.
În al doilea mandat de premier, din 2012 până în 2020 - cel mai lung din istoria japoneză contemporană - a dus o politică îndrăzneaţă de relansare economică, în paralel cu o activitate diplomatică intensă. În vara lui 2020, nepopular din cauza modului în care a gestionat epidemia de coronavirus, Abe a recunoscut că are o boală intestinală cronică şi a demisionat la scurt timp după anunţ.
A fost cunoscut în străinătate mai ales prin politica economică, pentru care s-a inventat termenul de "Abenomics". De la sfârşitul lui 2012, aceasta a combinat flexibilitatea monetară, relansarea bugetară şi reformele structurale şi a produs unele rezultate: creşterea remarcabilă a gradului de ocupare în rândul femeilor şi al vârstnicilor sau recurgerea la migraţie pentru a compensa insuficienţa forţei de muncă autohtone.
Ambiţia lui finală a fost revizuirea Constituţiei japoneze pacifiste impuse de Statele Unite în 1947, care nu a mai fost modificată ulterior. Descendent al unei familii de oameni politici conservatori, Abe a militat pentru o Japonie lipsită de complexele trecutului, refuzând povara scuzelor pentru abuzurile comise de armata niponă în China şi în Coreea, în prima jumătate a secolului al XX-lea. El şi-a construit astfel şi o reputaţie de fermitate faţă de Coreea de Nord. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News