Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a calificat declaraţiile ministrului rus de externe Serghei Lavrov, potrivit căruia vorbitorii de limbă rusă din Republica Moldova ar fi supuşi unor abuzuri, drept o 'provocare ordinară', menită să destabilizeze situaţia din republică, relatează vineri Ziarul Naţional din Chişinău şi portalul Deschide.md.
Rusia a făcut declaraţii provocatoare la adresa Republicii Moldova încă de la începutul războiului din Ucraina, a afirmat Maia Sandu, invitând cetăţenii' să nu se lase manipulaţi'.
'Chiar de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, auzim foarte multe declaraţii provocatoare şi este important să rămânem solidari şi uniţi, să nu ne lăsăm manipulaţi de aceste declaraţii provocatoare', a îndemnat preşedintele moldovean într-o declaraţie făcută la un post de televiziune local joi seară.
'Rusia este cea care trebuie să dea răspunsuri atunci când vine vorba de agresiune şi nu Republica Moldova. Noi suntem o ţară paşnică, am demonstrat asta în 31 de ani de independenţă', a adăugat ea. Maia Sandu a subliniat că declaraţiile lui Lavrov privind destabilizarea situaţiei din stânga Nistrului nu au nicio legătură cu realitatea.
'Noi de fiecare dată am spus şi continuăm să spunem că vom opta şi vom accepta doar rezolvarea paşnică a conflictului transnistrean şi, respectiv, repet, toate aceste declaraţii manipulează şi, probabil, vor să destabilizeze situaţia în Republica Moldova', a declarat preşedintele moldovean.
'Repet, rezolvarea conflictului transnistrean poate fi făcută doar pe cale paşnică şi diplomatică şi domnul Lavrov ştie, pentru că am discutat în formatul '5+2'. Acum, acest format nu este funcţional din cauza agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, dar facem eforturi în continuare şi ne-a reuşit până acum să păstrăm liniştea şi pacea atât pe malul drept, cât şi pe cel stâng', a continuat ea.
Maia Sandu a spus că îngrijorările în privinţa securităţii Republicii Moldova au apărut chiar din momentul invaziei ruse în Ucraina. Lavrov a declarat miercuri că Moscova va face totul pentru a proteja interesele populaţiei rusofone din Republica Moldova şi că autorităţile de la Chişinău ar evita un dialog direct cu Tiraspolul pentru că şi-ar dori soluţionarea conflictului pe altă cale decât cea diplomatică, notează Deschide.md.
Joi, ministrul rus de externe a avertizat că o situaţie de ameninţare la adresa securităţii trupelor ruse în Transnistria (regiune separatistă din estul republicii) risca să declanşeze o confruntare militară cu Moscova, potrivit Reuters, notează Agerpres.
Republica Moldova îşi respectă statutul de neutralitate şi îşi îndeamnă cetăţenii să nu se lase manipulaţi de vocile care afirmă contrariul, a declarat marţi preşedintele Maia Sandu în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune şi radio 'Vocea Basarabiei', în care s-a referit, de asemenea, la provocările ce ţin de securitatea energetică a republicii, atrăgând atenţia asupra riscului ca Gazprom să nu mai livreze gaze Republicii Moldova.
'Republica Moldova îşi respectă neutralitatea. Haideţi să nu ne lăsăm manipulaţi de discursul din Transnistria sau din partea politicienilor proruşi de la Chişinău sau de cel de la Moscova. Republica Moldova este neutră în continuare, noi respectăm neutralitatea. Constituţia noastră nu ne interzice să avem armată naţională, dimpotrivă. Deci, aceasta este prevederea constituţională, să avem armată, armată dotată, ca să poată să-şi apere ţara. Este datoria noastră', a declarat Maia Sandu, citată de portalul Agora.md.
Totodată, Maia Sandu a insistat asupra rezolvării conflictului transnistrean doar pe cale paşnică. 'Republica Moldova este o ţară paşnică şi va rămâne în continuare o ţară paşnică, noi nu vom ataca pe nimeni, noi am spus de mii de ori că ne dorim rezolvarea conflictului transnistrean doar pe cale paşnică, doar pe cale diplomatică. Riscurile nu sunt de la Chişinău, nu Chişinăul a atacat ţara vecină. Federaţia Rusă a atacat o ţară vecină', a declarat Maia Sandu la 'Vocea Basarabiei'.
'În momentul în care Ucrainei i se întâmplă acest lucru e firesc ca şi noi să ne întrebăm în ce măsură ne putem apăra, doar că, iată, se găsesc personaje care încearcă să dezinformeze, să manipuleze. Repet: noi suntem o ţară paşnică şi vom rămâne o ţară paşnică, avem armată naţională şi trebuie să avem grijă de armata noastră naţională, în special în situaţia de război provocată de Federaţia Rusă', a subliniat ea. Referindu-se la situaţia din sectorul energetic, preşedintele Republicii Moldova a declarat că sunt luate în calcul toate scenariile.
'Pentru această iarnă, bineînţeles că ne pregătim pentru toate scenariile, dar există şi acest risc ca Gazprom să ne deconecteze. Există riscul că, chiar dacă nu ne deconectează Gazprom-ul, dacă preţurile vor creşte şi mai departe, atunci, chiar şi în contractul actual, preţurile devin inaccesibile. (...) Guvernul a transmis un mesaj foarte clar că în momentul în care Gazprom va decide, dacă va decide să deconecteze Republica Moldova de la gaze, asta va însemna automat deconectarea atât a malului drept al Nistrului, cât şi a celui stâng. Nu ştim dacă asta va influenţa sau nu decizia Moscovei, dar, din punctul nostru de vedere, aici lucrurile sunt foarte clare', a spus preşedinta Maia Sandu. Vezi articolul aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci