Reacție după vizita surpriză a lui Blinken în Cisiordania: S-a agravat de la începutul conflictului

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a fost într-o vizită neanunțată în Cisiordania, a doua în Orientul Mijlociu de la începutul conflictului dintre Hamas și Israel.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a efectuat duminică o vizită neanunțată în Cisiordania ocupată și s-a întâlnit cu președintele Autorității Palestiniene, în timp ce își continuă turneul în regiune, pe fondul tensiunilor tot mai mari legate de războiul dintre Israel și Hamas, relatează Reuters.

Blinken și Mahmoud Abbas s-au întâlnit în orașul Ramallah din Cisiordania, capitala palestiniană de facto, în cea de-a doua vizită a lui Blinken în regiune de când gruparea Hamas a lansat atacul sângeros asupra Israelului, în dimineața de 7 octombrie, în care au murit 1.400 de persoane, cei mai mulți fiind civili, iar mai mult de 240 de oameni au fost luați ostatici.

În timp ce Israelul a continuat o campanie de lovituri aeriene care, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din Gaza, a ucis aproape 9.500 de palestinieni, secretarul de stat Blinken a respins sâmbătă apelurile la încetarea focului din partea oficialilor arabi, după ce, cu o zi înainte, a făcut apel, fără succes, la Israel pentru o pauză mai limitată a luptelor.

Pe lângă faptul că încearcă să se asigure că conflictul nu se extinde în regiune, Blinken încearcă să lanseze discuții privind modul în care Gaza ar putea fi guvernată după distrugerea completă a Hamas, despre care Israelul spune că este obiectivul său.

Blinken a sugerat că o ”autoritate palestiniană eficientă și revitalizată” ar fi cea mai potrivită pentru a conduce în cele din urmă Fâșia Gaza, dar a recunoscut că alte țări și agenții internaționale vor juca probabil un rol în ceea ce privește securitatea și guvernarea în perioada interimară.

Autoritatea Palestiniană a lui Abbas, care exercită o autonomie limitată în Cisiordania ocupată de Israel, și-a văzut popularitatea diminuată pe fondul acuzațiilor de corupție, incompetență și al unor acorduri de cooperare în materie de securitate cu Israelul, care sunt urâte pe scară largă. Nu este clar cine îi va succeda lui Abbas, în vârstă de 87 de ani și bolnav, un adversar înverșunat al Hamas.

A doua vizită a lui Blinken în zona conflictului

Miniștrii de externe ai Egiptului și Iordaniei au declarat sâmbătă, după întâlnirea cu Blinken, că este prematur să se vorbească despre viitorul Gaza, în timp ce au cerut o încetare imediată a focului pentru a aborda criza umanitară care a cuprins cei 2,3 milioane de locuitori din Fâșia Gaza, una dintre cele mai dense zone din lume.

Blinken a susținut că o încetare a focului ar permite doar Hamas să se regrupeze, dar încearcă să convingă Israelul să accepte pauze specifice pentru anumite locații, care ar permite distribuirea ajutorului atât de necesar în Gaza.

Întâlnirea dintre Blinken și Abbas a fost a doua de la începutul conflictului, dar prima care a avut loc în Cisiordania. Aceasta nu a fost anunțată din timp, iar Reuters a fost de acord să nu publice detalii despre călătorie până când aceasta nu va fi finalizată, din motive de securitate.

Violențele din Cisiordania ocupată de Israel, aflate deja la un nivel record de peste 15 ani în acest an, au crescut și mai mult de la începutul războiului, cu peste 170 de atacuri asupra palestinienilor în care au fost implicați coloniști evrei, înregistrate de Națiunile Unite.

”Aceasta a fost o problemă serioasă care s-a agravat de la începutul conflictului”, a declarat Blinken reporterilor sâmbătă la Amman, adăugând că le-a spus oficialilor israelieni, cu o zi înainte, că autorii acestor violențe trebuie să fie trași la răspundere, mai arată Reuters.

De asemenea, Blinken și-a exprimat angajamentul SUA de a lucra la realizarea aspirațiilor palestiniene pentru înființarea unui stat palestinian, dar și faptul că palestinienii nu trebuie strămutați cu forța. 

În plus, secretarul de stat a reiterat angajamentul SUA de a promova demnitatea și securitatea atât pentru palestinieni, cât și pentru israelieni, susținând în același timp angajamentul pe care SUA l-a luat față de furnizarea de asistență umanitară și de reluare a serviciilor esențiale din Fâșia Gaza.

Citește și: Întrebare-cheie în războiul Hamas - Israel. Dungaciu: Când ești lovit pentru ceea ce ești, există o singură soluție

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel