Reacție vehementă din partea Chinei, după ce o navă de război a SUA a apărut în Strâmtoarea Taiwan

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Comunicatul navei spune că prezența SUA în regiune are rolul de a garanta libera circulare maritimă, potrivit acordurilor internaționale.

Guvernul chinez a acuzat Statele Unite că au provocat "probleme și tensiuni" într-o declarație emisă joi, după ce Marina SUA a navigat cu o navă de război prin sensibila Strâmtoare Taiwan.

"Vaselor și avioanelor de război ale SUA le-a fost atribuită crearea problemelor și provocărilor de la ușa Chinei, desfășurând activități ample și frecvente în apele și spațiul aerian din jurul Chinei", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Chinez, colonelul Wu Qian, într-o conferință de presă lunară, notează CNN.

Comentariul a venit după ce USS John Finn a navigat printr-un coridor în Strâmtoarea Taiwan pentru prima dată de la organizarea alegerilor prezidențiale din Taiwan. Marina SUA a apărat acțiunea, afirmând că traseul distrugătorului a fost "în afara mării teritoriale a oricărui stat riveran."

"Tranzitul lui John Finn prin Strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul Statelor Unite de a apăra libertatea de navigație pentru toate națiunile ca principiu", a declarat Flota a 7-a a SUA printr-un comunicat. "Niciun membru al comunității internaționale nu ar trebui intimidat sau constrâns să renunțe la drepturile și libertățile sale. Militarul SUA zboară, navighează și operează oriunde le permite dreptul internațional."

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat că China va "continua să organizeze operațiuni militare relevante" în și în jurul Strâmtoării Taiwan.

China revendică oficial Taiwanul, care este guvernat democratic și operează autonom, ca fiind în suveranitatea sa. Statele Unite și majoritatea celorlalte țări recunosc această politică așa-numită a "Chinei Unice" și formal agreează că Taiwanul face parte din China.

În cele mai recente alegeri prezidențiale ale insulei, cei doi candidați principali au prezentat idei concurente cu privire la relația dintre Taiwan și China continentală. Populația Taiwanului l-a ales pe William Lai, care a pledat pentru menținerea distanței față de Beijing, în ianuarie. Președintele ales va fi învestit în luna mai.

În cadrul briefingului, Wu a acuzat și Filipine că "încalcă suveranitatea Chinei și provoacă în Marea Chinei de Sud" prin încercarea de a consolida construcțiile în disputatele Insule Spratly. Purtătorul de cuvânt a mai spus că Manila este "în coluziune cu puteri externe."

China a respins, de asemenea, acuzațiile referitoare la furnizarea de arme sau echipamente în Orientul Mijlociu. Forțele armate israeliene au acuzat China că ar fi implicată, după ce au pretins că au descoperit militanți Hamas folosind armament de fabricație chineză în Fâșia Gaza.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel