Pe măsură ce conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan escaladează, comunitatea internațională vine cu reacții. Vezi ce au spus turcii, francezii și rușii.
Ca urmare a conflictului dintre Armenia și Azerbaidjan care a escaladat în această dimineață din cauza mai multor ciocniri între forțele celor două țări, reprezentanții statelor partenere au venit cu reacții cu privire la problemele din zona Mării Caspice.
Aliatul Azerbaidjanului, Turcia, a dat vina pe Armenia pentru izbucnirea conflictului și a promis Azerbaidjanului „sprijinul său deplin”. „În timp ce fac apel la poporul armean să se gândească la viitorul lor și la conducerea care îi duce spre dezastru și a celor care îi folosesc ca pe niște păpuși, apelăm, de asemenea, la întreaga lume să fie de partea Azerbaidjanului în lupta lor împotriva invaziei și cruzimii, a declarat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.
În același timp, ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat că "cel mai mare obstacol în calea păcii și stabilității în Caucaz este poziția ostilă a Armeniei. Aceasta trebuie să renunțe imediat la ostilitățile care vor arunca regiunea în flăcări."
Franța, parte de conducere a Grupului OSCE Minsk, care mediază pacea dintre Armenia și Azerbaidjan, se declară extrem de „îngrijorată de confruntare“, potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului de externe Agnes von der Muhll.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat: "Solicităm părților să oprească imediat focul și să înceapă discuțiile pentru stabilizarea situației".
Charles Michel, președintele Consiliului European a spus că „acțiunea militară trebuie să se oprească, de urgență, pentru a preveni o escaladare ulterioară”. De asemenea, acesta a solicitat „o revenire imediată la negocieri, fără condiții prealabile”.
"Fac apel la ambele părți în conflict să oprească imediat toate ostilitățile, în special bombardarea satelor și orașelor", a declarat ministrul de externe german, Heiko Maas.
Liderul de la Vatican, Papa Francisc a venit cu un mesaj important cu privire la ostilitățile din zona Caucazului: „Mă rog pentru pace în Caucaz și cer părților din conflict să facă gesturi de bunăvoință și fraternitate care pot duce la rezolvarea problemelor nu cu utilizarea forței și a armelor, ci prin dialog și negociere”, potrivit AlJazeera.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu