Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a stârnit un val de reacții internaționale după ce a reiterat, în cadrul unei conferințe de presă la Mar-a-Lago, ambițiile sale de a anexa Groenlanda, un teritoriu autonom danez, și Canalul Panama, considerat un punct strategic cu interes global.
Declarațiile sale, făcute cu doar câteva săptămâni înainte de inaugurarea sa oficială din 20 ianuarie, au atras critici din partea liderilor europeni și îngrijorări din partea Rusiei.
La Bruxelles, șefa diplomației Uniunii Europene, Kaja Kallas, a reacționat ferm, subliniind că „Groenlanda face parte din Danemarca (...), trebuie să respectăm integritatea teritorială și suveranitatea Groenlandei”.
De cealaltă parte, Kremlinul urmărește „foarte îndeaproape” evoluția situației, descrisă drept „dramatică” de către purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov. „Arctica este o zonă a intereselor noastre naționale (...). Mulțumită lui Dumnezeu, situația rămâne până în prezent la nivel de declarații”, a adăugat Peskov, reflectând preocuparea Moscovei cu privire la planurile expansioniste ale SUA.
Ministrul britanic de Externe, David Lammy, a evitat să condamne public declarațiile lui Trump, declarând pentru Sky News că „scopul meu nu este să-l condamn pe cel mai apropiat aliat al nostru”. Totuși, Lammy a oferit asigurări la BBC că aceste anexări „nu au să aibă loc”, încercând să tempereze tensiunile.
Aceasta nu este prima încercare a lui Donald Trump de a prelua controlul Groenlandei. În timpul primului său mandat, liderul american a provocat un scandal diplomatic după ce a încercat să cumpere insula de la Danemarca, un aliat apropiat al SUA. Oferta a fost respinsă categoric de guvernul danez, ceea ce l-a determinat pe Trump să anuleze o vizită oficială la Copenhaga.
Planurile lui Trump nu se opresc la Groenlanda. Acesta a declarat că intenționează să facă din Canada cel de-al 51-lea stat al SUA și să preia controlul Canalului Panama, un punct strategic vital pentru comerțul mondial. Canalul, construit de americani la începutul secolului XX, este acum sub control panamez, iar o eventuală anexare ar reprezenta un precedent grav pe scena internațională.
Groenlanda, acoperită în proporție de 80% de gheață, este un teritoriu strategic care oferă numeroase avantaje economice și militare. Insula găzduiește o bază militară americană, fiind crucială pentru sistemul de avertizare timpurie al rachetelor balistice. De asemenea, Groenlanda controlează rutele maritime care leagă America de Nord de Europa și constituie o zonă-cheie pentru monitorizarea mișcărilor navale rusești și chineze.
În plus, Groenlanda este bogată în resurse minerale rare, esențiale pentru industriile de înaltă tehnologie. Conform unui studiu realizat în 2023, 25 dintre cele 34 de minerale considerate „materii prime critice” de Comisia Europeană se găsesc în Groenlanda. Aceste resurse includ minerale rare utilizate în producția de baterii și alte tehnologii avansate.
În ciuda acestui potențial, economia Groenlandei rămâne dependentă în principal de industria pescuitului, iar extracția resurselor minerale este întâmpinată cu opoziție de către populația indigenă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci