Reacțiile la nivel mondial, după ce Geert Wilders a câștigat alegerile parlamentare din Olanda. ”Suferința și teama sunt enorme” - Reuters

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Partidul Libertăţii (PVV), formaţiunea de extremă dreaptă condusă de Geert Wilders, s-a clasat pe primul loc la alegerile parlamentare de miercuri din Olanda. Acest lucru a stânit reacții la nivel mondial.

Populistul de extremă dreapta Geert Wilders vrea să fie următorul prim-ministru al Olandei, după o victorie electorală istorică a Partidului Libertății (PVV), conform Reuters.

Rezultatele alegerilor parlamentare au stârnit reacții la nivel mondial. Iată câteva dintre ele.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene:

”Alegerile au loc la intervale regulate în statele membre, iar acest lucru nu a pus sub semnul întrebării, în niciun fel, apartenența vreunei țări la Uniunea Europeană. Ne bazăm în continuare pe participarea puternică a Olandei la UE, evident. Olanda este un membru fondator al Uniunii Europene, un membru foarte puternic al uniunii noastre.”

Premierul ungar Viktor Orban:

”Vânturile schimbării sunt aici! Felicitări lui Geert Wilders pentru câștigarea alegerilor din Olanda!”

Liderul francez de extremă-dreapta, Marine Le Pen:

”Felicitări lui Geert Wilders și PVV pentru performanța spectaculoasă obținută în alegerile legislative, care confirmă atașamentul tot mai mare față de apărarea identităților naționale. Tocmai pentru că există oameni care refuză să vadă torța națională stinsă, speranța de schimbare rămâne vie în Europa.”

Ministrul german al UE, Anna Luehrmann:

”Nivelul ridicat de susținere a forțelor antieuropene din Olanda este amar. Toți proeuropenii trebuie să lucreze acum pentru a se asigura că acest lucru nu se va mai întâmpla la alegerile europene. Pentru că Europa ne protejează libertatea, democrația și securitate.”

Partidul Verzilor Europeni:

"Rezultatul alegerilor este foarte îngrijorător și marchează o schimbare clară spre extrema dreaptă în Olanda. Toate partidele democratice de centru politic trebuie acum să își unească forțele și să împiedice progresia ideologiilor extremiste. În perspectiva alegerilor europene, este clar că trebuie să apărăm principiile și valorile democratice și mai puternic și mai urgent, în dialog cu oamenii și în dezbateri publice.”

Liderul belgian de extremă dreapta Tom Van Grieken:

”Aș dori să îl felicit pe Geert Wilders pentru această victorie. Este clar: populația tânjește după o schimbare reală. Nu numai în Țările de Jos, ci și în Flandra. Partide ca al nostru apar în toată Europa!"

Liderul extremei drepte spaniole Santiago Abascal:

”Din ce în ce mai mulți europeni cer în stradă și la urne ca națiunile lor, frontierele lor și drepturile lor să fie apărate.”

Liderul extremei drepte italiene, Matteo Salvini:

”Felicitări prietenului nostru Geert Wilders, liderul PVV și aliat istoric al Ligii, pentru acest extraordinar succes. Victorie electorală extraordinară. O nouă Europă este posibilă.”

Reacțiile din Olanda

Habib El Kaddouri, șeful organizației olandeze care îi reprezintă pe marocanii olandezi:

”Suferința și teama sunt enorme. Wilders este cunoscut pentru ideile sale despre musulmani și marocani. Ne este teamă că ne va prezenta ca fiind cetățeni de mâna a doua."

Prieteni ai Pământului din Olanda, rețeaua internațională de organizații pentru mediu:

”Un guvern Wilders va însemna patru ani de schimbări climatice de negare a schimbărilor climatice, excluziune și o prăbușire a statului de drept.”

Liderul laburist/stânga verde Frans Timmermans:

”Democrația a vorbit, acum este timpul să apărăm democrația, să apărăm statul de drept. Trebuie să facem un pumn împotriva excluderii, împotriva discriminării. Este clar că mulți oameni așteaptă soluții de la dreapta. Atunci și dreapta ar trebui să arate acest lucru.”

Liderul partidului conservator și pro-business VVD, Dilan Yesilgoz:

”Depinde de Wilders să demonstreze că poate forma o majoritate. Nu văd că se va întâmpla acest lucru.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel