Reacțiile politicienilor români, după anularea discursului președintelui Volodimir Zelenski: "Omul rușilor a legat șireturile unei majorități"

Reacțiile politicienilor români, după anularea discursului președintelui Zelenski. "Omul rușilor a legat șireturile unei majorități" / Foto: Agerpres
Reacțiile politicienilor români, după anularea discursului președintelui Zelenski. "Omul rușilor a legat șireturile unei majorități" / Foto: Agerpres

Au apărut reacții acide, după ce s-a aflat că discursul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a fost anulat.

De frica Dianei Șoșoacă, discursul lui Volodimir Zelenski din Parlamentul României ar fi fost anulat. Astfel, nu se mai regăsește în programul oficial al ședinței Camerelor reunite ale Parlamentului. Dan Barna, vicepreședintele USR, a declarat în exclusivitate pentru DC NEWS că aceasta este "dovada unui stat complet eșuat în politica externă".

"Este dovada completă a unui stat complet eșuat în politica externă. Avem președintele statului care apără, în momentul de față, lumea liberă și democrată căruia nu i se permite să vorbească în Parlamentul României pentru că omul rușilor a legat șireturile unei majorități. Este cea mai completă imagine a unei politici externe și a unui președinte complet nevolnic", a spus Dan Barna pentru DC NEWS.

Adrian Wiener: Este o înfrângere a noastră, a tuturor

Totodată, senatorul Adrian Wiener a declarat că anularea discursului lui Volodimir Zelenski este o înfrângere a României.

"Este o înfrângere. În măsura în care doar amenințări transmise online ale extremiștilor reușesc să blocheze discursul președintelui Zelenski în fața Parlamentului, care e un gest firesc într-o democrație și era despre imaginea României. Președintele Ucrainei a ținut discursuri în fața Congresului American, în Parlamentul britanic, în Parlamentul francez, polonez, în Parlamentul European. Era firesc să-și prezinte cauza și noi la rândul nostru să ne manifestăm susținerea față de cauza poporului ucrainean. Este o înfrângere a noastră, a tuturor", a spus Adrian Wiener pentru DC NEWS.

Nicu Ștefănuță: Dacă discursul este anulat, cer sancționarea celor doi clovni ai Moscovei

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a avut o reacție pe pagina sa de Facebook.

"Dacă discursul președintelui Zelenski este anulat, așa cum aud, este o rușine națională! Chiar făcând abstracție că e președintele unei țări vecine, care la ora asta varsă sânge și ca noi sau frații moldoveni să nu aibă ruși în ceafă, anularea fără explicații este de o stângăcie enormă.

Dacă discursul este anulat, cer oficial explicații de la președintele Camerei Deputaților Alfred Simonis și președintele Senatului Nicolae Ionel Ciucă, precum și membrilor Birourilor permanente. Dacă discursul este anulat, cer sancționarea celor doi clovni ai Moscovei, George Simion și Diana Iovanovici Șoșoacă, pentru afectarea gravă a intereselor și imaginii României. Vouă vă convine că România este sat fără câini? În caz de război, suntem la mâna ăstora?", a scris Nicu Ștefănuță.

Simonis: Nu ştim motivul pentru care preşedintele Zelenski nu mai vine în plenul reunit

Totodată, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a declarat marţi că nu cunoaşte motivul pentru care preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu a mai venit să susţină un discurs în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, transmite Agerpres. El a argumentat că un președinte îşi face singur programul.

"Noi nu facem programul preşedintelui Zelenski. După cum ştiţi, este preşedintele unui stat aflat în conflict, în urma invaziei Rusiei împotriva lui. Programul domniei sale este unul care se schimbă de la clipă la clipă. Domnia sa hotărăşte unde merge şi unde nu merge. Nu pot eu să răspund. În nici un caz n-a venit din partea Camerei Deputaţilor. Nu pot eu să răspund pentru o modificare făcută de staff-ul domnului Zelenski. Pot eu să-l oblig pe preşedintele Zelenski sau pe un alt preşedinte să vină sau să nu vină? O să aflăm şi motivul. De-abia am primit comunicarea că nu va ajunge la plen", a declarat Simonis la Parlament.

"Am mari dubii că președintele Zelenski se poate speria de Şoşoacă sau de alţi extremişti"



Potrivit lui Alfred Simonis, preşedintele Volodimir Zelenski nu s-a speriat "de nişte extremişti".

"Am mari dubii că preşedintele Zelenski, preşedintele unui stat care este în conflict de doi ani cu Rusia, deci cu Putin, se poate speria de Şoşoacă sau de alţi extremişti. Nu Camera Deputaţilor, Parlamentul României a stabilit că vine sau nu vine preşedintele Zelenski. Exclud motivul să fie unul din personajele extremiste. (...) Cu siguranţă, din punctul meu de vedere nu ar fi trebuit oprită o astfel de vizită din cauza unor extremişti şi nu cred că acesta este motivul. Preşedintele Zelenski este în conflict cu Putin, nu se poate speria de "săgeţile" lui Putin", a transmis preşedintele Camerei Deputaţilor.

Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite marţi, au decis anularea şedinţei comune a Parlamentului consacrată primirii mesajului preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, programată, conform unei decizii anterioare a conducerii celor două Camere, pentru marţi, la ora 17.00.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel