Realegerea lui Donald Tusk în funcţia de preşedinte al Consiliului European indică faptul că Uniunea Europeană poate funcţiona în continuare, a declarat vineri, la Bruxelles, premierul ungar Viktor Orban. Sprijinul Ungariei pentru Tusk a iritat Polonia, stat care a s-a opus vehement în realegerea diplomatului.
La finalul Summitului UE de la Bruxelles, Orban a spus că Ungaria, unde la guvernare se află Fidesz şi creştin-democraţii, ambele membre ale Partidului Popular European (PPE), a susţinut candidatul PPE la preşedinţia Consiliului European, respectiv pe polonezul Donald Tusk.
"Sunt recunoscător pentru încrederea şi evaluarea pozitivă a Consiliului. Voi face tot ce îmi stă în puteri pentru o Uniune Europeană mai bună", a scris joi Donald Tusk pe Twitter.
Polonia s-a opus vehement realegerii lui Tusk la șefia Consiliului European.
Grupul de la Visegrad, este format din Republica Cehă, Ungaria, Polonia şi Slovacia. Cooperarea membrilor Grupului nu are doar o semnificaţie politică, ci şi economică, deseori Grupul de la Visegrad fiind considerat ”grupul statelor rebele” care încearcă o alternativă a politicii ”nucleului dur” format din Germania și Franța.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu