Realitate dureroasă a României

Pentru numeroase familii din România, accesul la sistemul medical este imposibil din mai multe motive, dominante fiind sărăcia și izolarea. 

64% dintre copiii bolnavi, tratați acasă

Un studiu World Vision confirmă această realitate dureroasă: 64% dintre copiii bolnavi anul trecut au fost tratați empiric, acasă, de către părinți, fără să apeleze la serviciile unui medic, iar mai puțin de un sfert dintre ei și-au permis să meargă la doctor într-un oraș.

Loredana Munteanu are 25 de ani și este din comuna Motoșeni, județul Bacău. Ea a povestit, copleșită, condițiile în care trăiește, sub limita modestiei, împreună cu părinții și cei doi copii. Ajunge foasrte rar la medicul de familie, care se află la 9 km, distanță pe care o parcurge adesea pe jos, împreună cu copiii bolnavi.

Recent, în urma unui control efectuat de medicul Ana Olinic în Centrul Comunitar Fântânele, s-a constatat că Denisa (7 ani) și Mihai (3 ani) aveau nevoie de evaluare psihologică.

”Mergând la Bacău, evaluarea psihologică recomandată a confirmat diagnosticul de întârziere în dezvoltarea cognitivă și de limbaj. Mihai a primit și un tratament medicamentos și mi s-a recomandat să revin după 6 luni pentru o reevaluare. Ambii copii au nevoie de un logoped, dar în zona noastră aceste servicii lipsesc, din păcate”, a povestit tânăra mamă.

Locuitorii din localitățile băcăuane Stănișești, Colonești și Motoșeni beneficiază, până în septembrie 2018, de vizite periodice ale unui medic specialist pediatru, grație unui proiect desfășurat de cora România și Fundația de Sprijin Comunitar Bacău.

”Ne dorim ca toți copiii din România să aibă acces la servicii minime de sănătate. Ne îngrijorează faptul că în 2017 încă sunt familii cu copii care nu au trecut vreodată pe la doctor. Campania cora Luna inimilor deschise, desfășurată anual, încearcă să aducă puțină normalitate în viața acestor oameni. Sunt foarte multe de făcut, însă promitem să continuăm aceste proiecte pentru că orice ajutor este de neprețuit”, a spus Camelia Popescu, Manager de Comunicare și Publicitate cora Romania și Președintele Fundației Lumea cora.

Familiile din localitățile menționate vin nu doar la consultații, ci și la seminarii pe teme de nutriție, igienă și îngrijirea sănătății în general.

Sătenii, foarte interesați de proiect

Interesul sătenilor pentru aceste seminarii a depășit așteptările organizatorilor. Viorica Culiță, de 26 de ani, din Fântînele, a povestit că a aflat cu uimire că trebuie să evite folosirea condimentelor artificiale în mâncăruri, din cauză că dăunează sănătății.

”Am fost prezentă și la sesiunea de informare cu părinții, unde doamna doctor ne-a vorbit despre mâncarea sănătoasă. Așa am aflat cum multe ingrediente pe care le folosesc în mâncăruri sunt foarte nesănătoase. Doamna doctor ne-a vorbit despre mâncarea tradițională, despre riscurile consumului excesiv de carne, sucuri acidulate și zahăr. Am învățat multe lucruri de ajutor și pentru asta nu pot decât să-i mulțumesc doamnei doctor și să sper că ne va mai vizita și în viitor”, a povestit Viorica.

7 kilometri până la medicul de familie

Dar pentru ea, de neprețuit este asistența medicală de care beneficiază cele două fiice ale sale. De altfel, ele urmează acum un tratament după ce dr. Olinic le-a depistat o anemie. Nișă Pușa, din satul Băclești, Motoșeni, are 37 de ani și a mers la doctor doar atunci când a născut. Are patru copii și locuiește împreună cu tatăl acestora într-o casă care stă să se dărâme. Copiii au fost consultați o singură dată de un medic, când erau grav bolnavi și au ajuns la spital cu o ambulanță. Drumul pe care îl fac, când și când, la medicul de familie aflat la 7 km distanță, la Motoșeni, este o aventură.

Uneori sunt obligați să meargă pe jos, în cel mai fericit caz cu căruța.

”Când am fost anunțată că un medic pediatru va veni în Centrul Comunitar din satul Fântânele, unde trei din cei patru copii ai mei sunt înscriși, m-am bucurat, mai ales că totul a fost gratuit. Doamna doctor i-a consultat pe fiecare în parte. Doi din ei erau destul de răciți la momentul acela și chiar voiam să le dau niște antibiotic de care făcusem rost de la o vecină care terminase tratamentul copilului ei. În urma discuției cu doamna doctor am renunțat la folosirea antibioticului pentru că ea a spus că nu e cazul, că e o simplă răceala ce poate fi tratată naturist, cu lucruri pe care le aveam în casă: oțet, spirt, sare. Așa a și fost și acum copiii sunt sănătoși. Pentru copiii mei aceasta a fost prima consultație la un pediatru de până acum și cel mai probabil singura și pentru următorii ani” a povestit tânăra mamă.

[citeste si]

”Prin campania derulată până acum, zeci de copii din aceste sate au avut parte de prima consultație a unui medic pediatru, iar alte zeci de părinți au primit sfaturi pentru o mai bună îngrijire a sănătății. Mergem mai departe cu acest program, împreună cu cora, pentru că este mare nevoie de ajutorul nostru. În zonă există doar medici de familie comunali, unul la 2000 de persoane, iar serviciile medicale de specialitate lipsesc cu desăvârșire. Lipsa apei curente agravează situația, copiii fiind cei mai vulnerabili”, a spus Ionuț Chiriță, reprezentantul Fundației de Sprijin Comunitar Bacău.

850.000 de lei strânși din donații

Campania "Luna inimilor deschise", derulată de cora România în perioada mai – august 2017, a strâns peste 850.000 de lei, bani donați de clienți la casele de marcat, la care s-au adăugat contribuțiile cora. Fondurile sunt folosite pentru susținerea unor cauze umanitare, centrate pe problemele de sănătate ale copiilor. S-au cumpărat, de-a lungul anilor, echipamente și aparate esențiale pentru investigații pediatrice, care astăzi sunt folosite cu succes în spitale din toată țara.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel