EXCLUSIV  Realitatea crudă din Israel, la un an de la atacul Hamas. Cu ce se confruntă, de fapt, cetățenii, pe lângă ororile războiului

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

La un an de la atacul Hamas, realitatea este în continuare una crudă în Israel, din cauza multiplelor fronturi pe care țara le are deschise în lupta cu teroriștii.

CITEȘTE ȘI                 -                  EXCLUSIV  Soluția unui israelian de origine română pentru conflictul din Israel, la un an de la izbucnirea războiului

Ziua de 7 octombrie 2024 a fost marcată în Israel de comemorare a morților din urmă cu un an. Anca Tal, o cetățeană din Israel de origine română, a explicat pentru DC News că rachetele au zburat deasupra orașului în care locuiește chiar în momentul în care comemora ziua de 7 octombrie la școala în care predă.

„Am reușit să merg cu o mulțime de elevi în adăpostul subteran al școlii. Nu a fost simplu, pentru că elevii mei sunt „cu probleme speciale“, iar pe lângă problemele de capacitate intelectuală, au și probleme motrice“, declara, ieri, pentru DC News, Anca Tal.

VEZI ȘI                    -                    Comemorarea victimelor atacului terorist din 7 octombrie 2023, în Parlamentul României

L-am contactat, totodată, și pe Bogdan Alin Avram, un alt israelian de origine română, a cărui fiică face parte din Forțele de Apărare Israeliene (IDF). Bărbatul ne-a expus realitatea crudă din Israel, dincolo de ororile războiului cu teroriștii.

„A fost un an greu, pentru că alarmele şi exploziile au început să facă parte din cotidian şi încep să se resimtă efectele războiului. Nu vorbesc de faptul că anul acesta am fost la mare doar de trei ori (deşi stăm la 8 kilometri de ţărmul Mării Mediterane), ci de faptul că multe firme lucrează la capacitate redusă, mulţi israelieni fiind înrolați în armată.

De asemenea, sunt produse al căror preţ a crescut considerabil sau nu se găsesc pentru că locurile unde se produceau au fost distruse. Nu ştie nimeni cât va mai dura, sperăm să se termine cât mai repede, sperăm că cei ce mai sunt în viaţă vor reveni acasă, sperăm că cei din nord se vor întoarce la casele lor, sperăm că va fi pace pentru că apoi trebuie să ne rezolvăm şi problemele interne“, a spus, pentru DC News, Bogdan Alin Avram, cetățean israelian de origine română.

CITEȘTE ȘI                  -                  Povestea israelianului care a reușit de trei ori să scape din mâinile teroriștilor Hamas. Levi Yeruchom: Mi-am făcut patul ca să creadă că nu sunt în casă - VIDEO

Foto: Freepik @madushankalm

Mesajul premierului bejamin Netanyahu, pe 7 octombrie 2024

 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a promis luni seara compatrioţilor săi că va continua lupta până la atingerea obiectivelor de război stabilite de guvernul său, potrivit unui mesaj televizat difuzat cu ocazia primei comemorări a atacului din 7 octombrie, relatează AFP și Agerpres.

Aceste obiective, între care anihilarea Hamas în Gaza şi revenirea tuturor ostaticilor, vii sau morţi, sunt "o misiune sacră şi nu ne vom opri până când nu o vom îndeplini", a declarat premierul israelian. "Vom continua să luptăm", a spus el în mod repetat, "nu voi renunţa".

Totodată, agenţia de presă oficială libaneză Ani a anunţat luni seara noi lovituri israeliene asupra suburbiilor sudice ale Beirutului, după un apel al armatei israeliene de a evacua anumite sectoare din acest bastion al grupării şiite pro-iraniene Hezbollah.

Suburbiile sudice, bombardate de armata israeliană din 23 septembrie, "au fost ţinta a două raiduri", a indicat Ani, care anunţase cu puţin timp înainte şase lovituri succesive ale forţelor israeliene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel