Lector univ. dr. Elena Pogurschi, consultant nutriționist, a explicat, în exclusivitate pentru cititorii Spectacola, care este adevărul despre consumul de lapte de vacă.
„Mult timp, laptele de vacă a fost considerat o sursă importantă de macro și micronutrienti și a fost recomandat, în special, copiilor și bătrânilor. În ultima vreme, laptele de vacă și produsele lactate sunt blamate pentru conținutul în lipide rele, respectiv în acizi grași saturați, al căror consum este corelat cu o creștere a incidenței bolilor cardiovasculare, obezității, aterosclerozei precum și a diabetului.
Cel mai faimos și de durată studiu care a analizat și nepoții primilor subiecți participanți (Studiul Framingham- studiu început în 1948) cât și cercetările ulterioare care au susținut ipoteza acestuia, a raportat o puternică legătură între consumul de acizi grași saturați și mortalitatile datorate bolilor cardiovasculare.
Rezultate mai multor trialuri randomizate controlate încep să dezechilibreze ipoteza potrivit căreia acizii grași saturați conduc la apariția bolilor cardiovasculare. Diverse componente ale dietei cum ar fi carbohidrații rafinați sau zahărul având un rol mult mai mare în declanșarea bolilor vasculare comparativ cu acizii grași saturați”, a spus Lector univ. dr. Elena Pogurschi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News