Cum facem să nu-i pierdem, ca resursă națională, pe tinerii de mâine - copiii de astăzi, născuți în diaspora, din părinți români?
Am încercat să aflăm răspunsul de la Cristiana Uzună, avocat și membru al Baroului din Madrid. Realitatea dură este că micuții născuți în diaspora sunt mai atașați de țara în care au văzut lumina zilei decât de România. Dar acest lucru nu înseamnă că i-am pierdut pe acești copii! România încă îi poate recupera.
„Foarte mulți români pe care i-am cunoscut au venit aici cu copii mici sau copiii lor s-au născut în Spania. Copiii sunt atașați de România, dar foarte mult sunt atașați de Spania. Vorbesc o limbă română corectă.
Ține de noi, de patria mamă, să facem tot mai multe proiecte, tabere interactive, în care copiii să vină și să cunoască România de o formă directă și să se reconecteze cu originea lor. Trăind majoritatea timpului în Spania, sunt poate un pic mai atașați de Spania decât de România. Este o realitate, trebuie să o luăm ca atare și să nu o privim ca pe o problemă, ci ca pe o soluție în curs de rezolvare.
Prin joc, copiii reacționează mai mult decât prin festivități pompoase. Copiii și tinerii reacționează la proiecte culturale care au legătură cu geografia României, cu dansurile populare la care ei participă, istoria României, limba română. Cred că astfel de proiecte sunt deosebit de utile pentru a nu-i pierde”, a spus Cristiana Uzună la „Bogățiile României din Diaspora!”, dezbatere organizată de DC Media Group.
Aproximativ 500.000 de copii români s-au născut în străinătate în ultimii 14 ani. În acest context, rolul tinerilor în cadrul comunităţilor de români din afara graniţelor este unul foarte important.
Vedeți mai multe aici:
În cadrul dezbaterii, alte teme importante discutate au fost:
Identificarea obiectivelor culturale românești din cele mai importante comunități de români din Diaspora și stârnirea interesului de a le cunoaște într-o formă atrăgătoare și accesibilă.
Identificarea punctelor comune ale simbolurilor românești culturale de peste hotare, cu cele ale culturilor în care trăiesc și generarea unor teme publice și a unui limbaj comun al culturii.
Raportarea la obiectivele culturale românești și în țară în care se află ca la un aliat sustenabil în integrare și bunăstare spirituală.
Încurajarea păstrării și evidențierii obiceiurilor și tradițiilor românești atât intra cât și extra comunitar, în țările de reședință.
Motivarea românilor din diaspora să vorbească propriilor copii despre cultura română și reprezentanțele ei, aflate în comunitățile în care trăiesc, dar și să-i implice în activitățile culturale de peste hotare.
Mobilizarea autorităților române care desfășoară activități în străinătate, pentru a se implica în sprijinirea de proiecte culturale.
Importanța generării parteneriatelor utile pentru românii din Diaspora și pentru cultura română.
Dezbaterea va viza cele mai mari comunități de români din Diaspora, dar și țările unde există obiective de cultură importante și care au nevoie să fie cunoscute și sprijinite financiar sau logistic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News