Realitatea TV, amendată cu 10.000 de lei pentru încălcarea dreptului la imagine al Elenei Udrea

CNA a amendat, marţi, postul Realitatea TV cu 10.000 de lei, pentru încălcarea dreptului la imagine al Elenei Udrea şi pentru lipsa de imparţialitate şi obiectivitate în informarea publicului, în emisiunea "Bursa pariurilor" din 7 martie, în care s-a discutat despre "Axa Udrea-Cocoş-Guineea".

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, emisiunea "Bursa pariurilor" din 7 martie, dar şi alte ediţii ale aceluiaşi program şi mai multe emisiuni de ştiri, transmite Mediafax.

Potrivit CNA, în emisiunea "Bursa pariurilor" din 7 martie, moderatorul Radu Soviani a pus în dezbatere o legătură între Elena Udrea şi Dorin Cocoş, pe de o parte, şi Iulian Tudor, pe de altă parte, spunându-se despre acesta că este "mesagerul" unei scrisori prin care premierul Republicii Guineea a cerut premierului României urgentarea exportului motoarelor de la UCM Reşiţa. În legătură cu relaţia de afaceri, realizatorul emisiunii a indicat drept sursă Monitorul Oficial, iar pentru afirmaţia despre Iulian Iancu, a prezentat scrisoarea în cauză. Pe durata dezbaterii subiectului, în ediţia din 7 martie a fost afişat titlul "Axa Udrea-Cocoş-Guineea", dar şi alte variante ale "axei", în care apărea numele Udrea, asociat uneori cu numele Baaklini. În respectiva ediţie a emisiunii, Elena Udrea a avut o intervenţie telefonică de aproximativ zece minute. Subiectul a fost reluat şi în alte ediţii ale emisiunii "Bursa pariurilor", dar şi în emisiuni de ştiri.

Pe de altă parte, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a sesizat, în 21 martie, CNA, considerând că a fost supusă unei "campanii de denigrare" de Realitatea TV, începând cu 7 martie, atât ea, cât şi familia sa "fiind invocate în oricare dintre ediţiile emisiunii «Bursa pariurilor» care au sau nu au legătură cu vreun caz de corupţie, aflat sau nu în atenţia autorităţilor statului". "Pe parcursul acestei campanii, mi-au fost încălcate dreptul la imagine şi dreptul la viaţă privată, mi s-au adus acuzaţii fără a fi susţinute de dovezi şi fără a mi se cere un punct de vedere, toate acestea prin ignorarea tuturor reglementărilor legale şi profesionale care impun corecta informare şi libera formare a opiniei publice", spune Elena Udrea în adresa CNA.

Totodată, ministrul Elena Udrea a spus că încă de la primele minute de emisiune, în 7 martie, Radu Soviani a făcut "o legătură tendenţioasă" între numele ei, al soţului ei şi "afacerea motoarelor de la UCM Reşiţa", "urzind o întreagă reţea de interese şi de nume în jurul persoanei mele, plecând doar de la prezumţii, fără să aducă nicio dovadă în sprijinul afirmaţiilor sale, dar sub titlul emisiunii «Axa Udrea-Cocoş-Guineea»".

"Am solicitat intervenţia în emisiune pentru a solicita să fiu scoasă din această ecuaţie întrucât nu am nicio legătură cu cazul prezentat. Am subliniat în mai multe rânduri că prezumţia că aş cunoaşte o persoană care are probleme de natură penală nu presupune automat că eu aş fi parte din aceste probleme penale. Nerăspunzând aşa cum îşi dorea invitatul emisiunii, dl Cornel Nistorescu, am fost jignită şi invitată de către acesta, fără ca moderatorul să aibă vreo reacţie, să închei intervenţia pentru că domniile lor au multe de discutat. Şi într-adevăr, au discutat tema în aceeaşi manieră, în fiecare seară, începând cu data de 7 martie, fragmente din emisiune fiind apoi difuzate pe parcursul zilei următoare în cadrul buletinelor de ştiri", mai scrie Udrea în adresa transmisă CNA.

Totodată, Elena Udrea spune că în ediţia din 9 martie a aceleiaşi emisiuni a fost reluat subiectul "Axei Udrea-Cocoş-Guineea", "cu exact aceleaşi argumente lipsite de temei, dar cu scopul bine determinat de a mă include în «afacerea motoarelor UCM Reşiţa»".

În plus, Udrea spune că "în mod tendenţios" au fost amestecate referiri la persoane ei, a soţului său cu dosarul ALRO. "S-au făcut afirmaţii conform cărora familia mea ar fi câştigat zeci de milioane de euro din tranzacţiile cu energie pentru ALRO şi s-a ajuns la creditul pe care eu l-am contractat la BRD, «în condiţii de criză maximă» şi în condiile în care «nişte amărâţi» nu reuşesc să-şi achite ratele la un apartament cu două camere în Militari. A fost difuzată o declaraţie a unui aşa-zis martor protejat, care susţinea că numele meu şi al soţului meu erau folosite de către şeful Gărzii Financiare în scopul ameninţării angajaţilor pentru a «strânge bani». Moderatorul Radu Soviani şi-a construit aceste amalgamuri de fapte imaginare, precum cele referitoare la implicarea mea în cazuri de corupţie, şi reale, precum cele legate de difizultăţile create de criza economică, pentru a părea credibil, încheind cu întrebări precum (...) "E o problemă de siguranţă naţională un astfel de ministru atât de îndatorat şi atât de urmărit de ghinion din punct de vedere al relaţiilor cu oameni discutabili? (...)".

Membrii CNA au discutat în şedinţa de marţi sesizarea Elenei Udrea.

"Deşi intervenţia doamnei Udrea a fost în sensul de a nega orice legătură (cu subiectul discutat, n.r.), postul a continuat să facă legătură şi în alte emisiuni de dezbateri şi în emisiuni de ştiri", a spus Narcisa Iorga, membru al CNA.

"Au insistat pe această construcţie şi la ştiri şi în alte trei emisiuni de dezbateri. Deşi a fost un punct de vedere al persoanei în legătură cu care s-au proferat acuze, subiectul a fost continuat în aceeaşi manieră. Este manipulare clară, tehnică ieftină, veche, clasică", a spus şi Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA.

Ioan Onisei apropus o amendă de 20.000 de lei aplicată postului Realitatea TV, pentru încălcarea articolului 42 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "1) Orice persoană are dreptul la propria imagine", a articolului 71 din Cod - "(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică", dar şi a articolului 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului - "Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor".

"Dânsul e din ce în ce mai nervos şi creează probleme. Dacă oamenii sunt prea nervoşi, chemaţi unii mai calmi. E o nervozitate la care domnul Soviani face foarte greu faţă", a spus Mititelu. "Şi doamna Udrea face o mare greşeală, îl invocă pe Vântu şi pe Nistorescu, în legătură cu alte subiecte. Îşi spune totuşi punctul de vedere", a spus Mititelu.

Considerând că totuşi Elena Udrea şi-a exprimat un punct de vedere în emisiunea din 7 martie, Christian Mititelu, un alt membru al CNA, a propus amendarea Realitatea TV doar cu 5.000 de lei.

"Deşi aveau punctul de vedere, nu l-au difuzat şi în celelalte emisiuni", a spus în schimb Narcisa Iorga.

În urma votului membrilor CNA, niciuna dintre cele două propuneri - amendă cu 20.000 de lei şi, respectiv, amendă cu 5.000 de lei - nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aplicată.

Astfel, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a propus o amendă de 10.000 de lei pentru Realitatea TV, care a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aplicată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel