RealitateaTV, amendată de 20.000 lei pentru încălcarea principiului informării corecte

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, marţi, să amendeze postul Realitatea TV pentru încălcarea principiului informării corecte şi a dreptului la propria imagine, în emisiuni în care au fost aduse acuzaţii unor membri PDL, printre care Roberta Anastase şi Adriean Videanu.

La şedinţa CNA de marţi au participat membrii Consiliului: Răsvan Popescu, Ioan Onisei, Dan Grigore, Narcisa Iorga, Gelu Trandafir, Attila Szasz, Mihai Mălaimare, Constantin Duţu, Cristina Trepcea şi Christian Mititelu, scrie Mediafax.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a sesizat CNA în legătură cu ediţia din 7 martie a emisiunii "Realitatea te priveşte", considerând că în cadrul acesteia au fost vehiculate informaţii neadevărate cu privire la persoana sa, menite a-i afecta dreptul la imagine.

În sesizare, Anastase arată că, invocându-se ca sursă de informare publicaţia Puterea, au fost făcute pe post afirmaţii conform cărora petenta, ca persoană, ar avea datorii la stat de peste 760.000 de lei. Anastase a solicitat şi i s-a permis o intervenţie în direct şi, abia când se afla în legătură telefonică, moderatoarea a citat din articolul Puterea informaţia conform căreia deputatul PDL ar poseda cupoane de privatizare la societatea Telerom Invest. Până în momentul intervenţiei, mai mult de 30 de minute, pe un carton a fost difuzată informaţia conform căreia persoana Roberta Anastase ar avea datorii de 760.000 de lei către stat. Semnatara sesizării mai precizează că nu a fost contactată pentru a i se cere un punct de vedere înaintea difuzării emisiunii, iar după intervenţia sa telefonică afirmaţiile tendenţioase nu au fost stopate, iar Realitatea TV nu s-a documentat înainte de difuzarea acestei emisiuni.

Adrian Videanu, prim-vicepreşedinte al PDL, sesizează, de asemenea, CNA pentru aceeaşi ediţie a emisiunii "Realitatea te priveşte", considerând că moderatoarea a vehiculat în mod tendenţios şi repetat informaţii neadevărate cu privire la persoana sa, fiindu-i afectat, astfel, dreptul fundamental la imagine.

Motivele invocate de acesta sunt că: s-a afirmat în mod repetat, pe toată durata emisiunii, că Adriean Videanu, ca persoană, ar avea datorii la stat de peste 580.000 de lei, fiind invocată drept sursă publicaţia Puterea, afirmaţiile au fost difuzate fără nicio verificare prealabilă, iar petentului nu i s-a solicitat un punct de vedere. După mai mult de o jumătate din spaţiul afectat emisiunii, a solicitat intervenţia în direct şi abia în acel moment moderatoarea a informat publicul că societatea Equity Invest ar avea datorii către stat, informaţie care era deja publicată în ziarul Puterea.

Adriean Videanu a cerut un răgaz pentru a se informa la managerul societăţii Equity Invest - la care este acţionar minoritar - şi a revenit pe post, precizând că societatea respectivă nu are datorii către stat. Abia în urma intervenţiei sale şi a altor colegi - Roberta Anastase, Cezar Preda -, care negau informaţiile difuzate în emisiune, moderatoarea a cerut echipei sale să verifice dacă aceste informaţii erau publicate sau nu pe site-ul ANAF.

Nici după intervenţia telefonică a preşedintelui ANAF - care a precizat că informaţiile prezentate sunt inexacte, incomplete, neverificate - realizatoarea emisiunii nu şi-a retras acuzaţiile, ci a continuat să-şi impună opinia, ignorând punctele de vedere ale celor vizaţi de acest subiect.

Potrivit CNA, realizatorii emisiunii reclamate au prezentat o listă a "datornicilor din PDL", citând ca sursă ziarul Puterea. Aceeaşi sursă a fost precizată şi sub formă de text pe imagini statice (cartoane). Imaginile statice au conţinut doar numele (alături de fotografii), fără precizarea societăţilor în care persoanele respective ar avea calitatea de asociaţi - "Roberta Anastase 760.000 lei / Adriean Videanu 566.000 lei" -, au avut titlul PDL-işti cu datorii la stat şi au fost postate, în mod repetat, de la începutul emisiunii, 18.45, până la ora 19.50 (6 minute înainte de final).

În cadrul emisiunii "Prime time News", de la ora 20.00, în aceeaşi zi, deşi au fost prezentate punctele de vedere exprimate de Roberta Anastase şi Adriean Videanu în emisiunea "Realitatea te priveşte", au fost postate cartoane cu nume, fotografii şi aceleaşi sume, ştirea fiind intitulată "Datornici PDL la stat". În ştirile din dimineaţa următoare, au fost prezentate punctele de vedere ale petenţilor, fără a mai fi menţionate sumele "datoriilor". Titlul ştirii a fost "Datornici PDL la stat".

CNA a analizat şi emisiunea "Bursa pariurilor", ediţiile din 8 şi 9 martie, de la Realitatea TV. Ediţiile respective au făcut obiectul altor două reclamaţii ale Robertei Anastase

În ediţia din 8 martie, jurnalistul Dragoş Pătraru a afirmat că "familia Anastase, pentru că aici e vorba de tatăl Robertei Anastse, controlează un pol financiar foarte important aşa cum l-a numit Roberta Anastase în campania electorală din 2008. Acest pol financiar este Conpet Ploieşti (...) Cu NAC Industry sunt două probleme: una este la Conpet, unde există un contract protejat de către dl. Corneliu Anastase, iar asta se ştie foarte bine la Ploieşti". Moderatorul Radu Soviani nu a cerut jurnalistului Dragoş Pătraru vreo probă în susţinerea afirmaţiilor. În emisiune nu a fost prezentat un punct de vedere din partea celor la care s-a făcut referire.

În ediţia din 9 martie a emisiunii "Bursa pariurilor" s-a vorbit în continuare despre Conpet Ploieşti. Pe banda inferioară a fost afişat textul "Miss Roberta, regină în Prahova". Ca şi în emisiunea din 8 martie, Dragoş Pătraru s-a referit la tatăl Robertei Anastase, spunând că acesta "controlează în calitate de şef al consilierilor Conpet această societate la care în ultimii ani au fost angajaţi peste 200 de oameni care sunt membri PDL".

Referitor la emisiunea "Realitatea te priveşte" din 7 martie, reprezentanta postului Realitatea TV, Roxana Niculescu, a spus că "nişte neaveniţi şi nişte nepricepuţi au vrut să facă o emisiune". Pe de altă parte, ea a subliniat că au avut loc intervenţii ale celor care au fost invocaţi în emisiune. "În orice ţară civilizată o datorie chiar şi de un euro este o datorie", a mai spus aceasta.

Membrul CNA Dan Grigore a replicat însă că, după cum s-a desfăşurat emisiunea, dacă cineva n-are voie să aibă o datorie de un euro, atunci este în regulă să se spună că are o datorie de un milion de euro.

Preşedintele CNA, Răsvan Popescu, a spus că, dacă postul ar fi făcut o verificare la ANAF, ar fi ştiut să citescă corect tabelul cu datorii citat, atrăgând atenţia asupra diferenţei dintre cifrele prezentate şi realitate.

"În ciuda faptului că li s-a dat oamenilor posibilitatea să intre în direct, se menţin pe ecran aceleaşi informaţii false (...). Să intri într-o emisiune şi să nu ştii cum funcţionează o societate comercială. Îi dai publicului minciuni sfruntate, dezinformezi", a spus şi Ioan Onisei.

CNA a decis să sancţioneze ambele emisiuni pe baza articolului 3, alineatul 2, din Legea audiovizualului, potrivit căruia "toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor", şi a articolului 42, alineatul 1, din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, care prevede că "este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reţinere, arest sau care execută o pedeapsă privativă de libertate, fără acordul acestora, având în vedere că orice persoană acuzată sau cercetată pentru săvârşirea unei infracţiuni este prezumată nevinovată atât timp cât nu a fost condamnată printr-o hotărâre judecătorească definitivă".

Vicepreşedintele CNA, Ioan Onisei, a propus repetarea amenzii de 20.000 de lei, care a mai fost aplicată postului Realitatea TV pentru încălcarea acestor prevederi, Mihai Mălaimare a propus un cuantum de 10.000 de lei pentru că "niciodată postul ăsta n-a făcut o emisiune mai penibilă, mai lipsită de adevăr", referindu-se la ediţia din 7 martie a emisiunii "Realitatea te priveşte", iar Christian Mititelu a propus o amendă de 15.000 de lei.

În cele din urmă, propunerea lui Ioan Onisei a întrunit numărul suficient de voturi pentru a fi aplicată, iar postul Realitatea TV a fost amendat cu 20.000 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel