Reapariţia virusurilor gripale, o normalitate. Ce spune medicul Adrian Marinescu

Fotografie de la Polina Tankilevitch, Pexels
Fotografie de la Polina Tankilevitch, Pexels

Virusurile gripale se transmit în special în sezonul de toamnă-iarnă. 

Alegeri prezidentiale 2024

Virusurile gripale provoacă epidemii sezoniere în fiecare iarnă. Medicii susțin că anul acesta se așteaptă ca sezonul de gripă să înceapă la jumătatea acestei luni.

Virusurile gripale, transmitere tradițională

Odată cu răcirea vremii, medicii infecționiști se așteaptă ca numărul virozelor să crească în perioada imediat următoare.

Medicul Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase și director medical al Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical că se așteaptă ca la jumătatea acestei luni să debuteze sezonul de gripă.

”Există o transmitere tradițională, dacă o putem numi așa, a virusurilor gripale. Sezonul de gripă va începe cel mai probabil de la jumătatea lunii octombrie. Vor mai exista și viroze. În ceea ce privește virozele banale, acestea sunt cauzate de aproape 200 de virusuri. Continuăm cu infecțiile bacteriene care sunt tot cu transmitere aerogenă.

Pe lângă toate acestea, chiar dacă puține, mai sunt și infectările cu SARS-Cov 2. Vom avea un sezon care va ține de la jumătatea lunii octombrie și până în aprilie și care va avea cazuri așa cum eram obișnuiți înainte de pandemie.

Întoarcerea la normalitate va însemna toate aceste lucruri pe care trebuie să le gestionăm”, a declarat medicul Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase și director medical al Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, în exclusivitate pentru DC Medical.

Virusurile gripale, influențate și de pandemia de coronavirus

Medicii susțin că în acest sezon, românii vor fi mult mai expuși în fața virusurilor gripale. Există o legătură directă cu pandemia de coronavirus.

”Virulența nu se poate preconiza înaintea sezonului. Trebuie să ne gândim că oamenii nu mai au protecția pe care au avut-o în anii anteriori iar atunci oamenii vor fi mai expuși. Noi trebuie să fim pregătiți iar cea mai bună pregătire este vaccinarea antigripală.

La acest capitol sunt însă puțin sceptic pentru că vaccinarea a devenit politică, deși nu ar trebui să fie, și s-ar putea ca cei care au o concepție antivaccinistă să vorbească și despre vaccinul antigripal. Trebuie să realizăm că aceste lucruri sunt necesare dacă ne dorim o viață fără restricții”, a mai explicat medicul Adrian Marinescu.

CITEŞTE MAI MULTE DESPRE ASTA PE DC MEDICAL

Bilanț coronavirus, 4 octombrie 2022. La ATI sunt trataţi 122 de pacienţi, dintre care 115 nevaccinaţi

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.419 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID –19), cu 770 mai multe față de ziua anterioară. 335 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

La ATI sunt trataţi 122 de pacienţi, dintre care 115 sunt nevaccinaţi anti-COVID. Din totalul pacienţilor internaţi, 93 sunt minori, toţi fiind în secţii, cu şapte mai puţini faţă de ziua anterioară.

În ultimele 24 de ore, au fost raportate de către INSP 20 de decese (15 bărbaţi şi 5 femei). Dintre cele 20 decese, două au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 de ani, şase la categoria de vârstă 60-69 de ani, două la categoria de vârstă 70-79 de ani şi 10 la categoria de vârstă peste 80 ani. Potrivit Ministerului Sănătăţii, 17 dintre pacienţii decedaţi prezentau comorbidităţi şi doar doi erau vaccinaţi anti-COVID.

De la începutul pandemiei şi până în prezent, 67.054 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat în România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel