Rebelii Houthi au atacat încă două petroliere în Marea Roșie. Unul este sub pavilion saudit

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Au fost atacate două petroliere în Marea Roșie de rebelii Houthi.

Rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, au atacat luni două petroliere - Amjad, sub pavilion saudit, și Blue Lagoon I, sub pavilion panamez - în Marea Roșie, a declarat armata americană, calificând atacurile drept „acte nesăbuite de terorism”.

Luni târziu, rebelii Houthi au revendicat responsabilitatea pentru țintirea navei Blue Lagoon cu mai multe rachete și drone, dar nu au făcut nicio referire la petrolierul saudit.

Comandamentul central al SUA a declarat că rebelii Houthi au atacat cele două petroliere cu două rachete balistice și un sistem aerian fără echipaj cu atac unidirecțional, lovind ambele nave.

Ambele nave erau încărcate cu țiței, Amjad transportând aproximativ două milioane de barili de petrol, potrivit declarației armatei americane, care a descris atacurile drept „acte nesăbuite de terorism din partea rebelilor Houthi”.

Două surse au declarat anterior pentru Reuters că navele navigau una în apropierea celeilalte atunci când au fost lovite, dar și-au putut continua călătoria fără pagube majore sau victime.

Proprietarul petrolierului Amjad, grupul național saudit de transport maritim Bahri, nu a răspuns la o cerere de comentarii, conform Reuters. Petrolierul are o capacitate maximă de 2 milioane de barili.

Administratorul grec al petrolierului Blue Lagoon I, Sea Trade Marine SA, nu a fost disponibil pentru comentarii. Petrolierul Suezmax are o capacitate maximă de 1 milion de barili.

O sursă a declarat pentru Reuters că este puțin probabil ca Amjad să fi fost vizat direct.

Poziția Arabiei Saudite

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, a urmărit cu îngrijorare cum rachete ale rebelilor Houthi au fost trase de pe teritoriul său pentru a ținti nave din Marea Roșie. Arabia Saudită a încercat să se detașeze de războiul dezastruos din Yemen și de o dispută distructivă cu Iranul, principalul susținător al rebelilor Houthi.

Rebelii Houthi au lansat primele atacuri aeriene cu drone și rachete asupra căii navigabile în noiembrie. Ei spun că acționează în semn de solidaritate cu palestinienii atacați de războiul Israelului împotriva Fâșiei Gaza, care a ucis zeci de mii de oameni, a devastat cea mai mare parte a enclavei și a provocat o criză umanitară în urma atacului mortal al grupării islamiste palestiniene Hamas din 7 octombrie.

În mai mult de 70 de atacuri, rebelii Houthi au scufundat două nave, au capturat o alta și au ucis cel puțin trei marinari.

Centrul Comun de Informații Maritime, condus de forțele navale internaționale pentru a urmări atacurile rebelilor Houthi, a declarat că trei atacuri cu rachete balistice au lovit luni petrolierul Blue Lagoon I la 70 de mile marine nord-vest de portul Saleef din nordul Yemenului.

Centrul „evaluează că M/V BLUE LAGOON I a fost vizat din cauza faptului că alte nave din structura companiei sale au făcut recent escale în Israel”, a declarat acesta într-un raport.

„Toți membrii echipajului de la bord sunt în siguranță. Nava a suferit daune minime, dar nu are nevoie de asistență”, se mai precizează în raport.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel