Rebelii sirieni au vorbit despre planul pe care l-au făcut pentru a răsturna regimul lui Bashar al-Assad.
Rebelii sirieni au început să planifice asaltul militar care a răsturnat regimul Assad acum un an, într-o operațiune extrem de disciplinată, în cadrul căreia a fost folosită o nouă unitate de drone și în care a existat o coordonare strânsă între grupurile de opoziție din întreaga țară, a dezvăluit comandantul militar șef al principalului grup rebel.
În primul său interviu cu presa străină de la căderea regimului lui Bashar al-Assad, care a durat 54 de ani, Abu Hassan al-Hamwi, liderul ramurii militare a Hayat Tahrir al-Sham (HTS), a vorbit despre modul în care grupul său, care avea baza în nord-vestul țării, comunica cu rebelii din sud pentru a crea o zonă de război unificată, cu scopul de a înconjura, în cele din urmă, Damasc din ambele direcții.
El a spus că, deși planificarea operațiunii pentru înlăturarea lui Assad, denumită „descurajarea agresiunii”, a început acum un an, grupul se pregătea de ani buni.
Din 2019, HTS a dezvoltat o doctrină militară pe care a folosit-o pentru a transforma luptătorii proveniți din grupuri de opoziție, jihadiste și dezorganizate într-o forță de luptă disciplinată.
„După ultima campanie [august 2019], în timpul căreia am pierdut teritorii semnificative, toate facțiunile revoluționare și-au dat seama de pericolul critic – problema fundamentală era absența unei conduceri unificate și a unui control asupra bătăliei”, a spus al-Hamwi, în vârstă de 40 de ani, care a supravegheat ramura militară timp de cinci ani, într-un interviu acordat în Jableh, fost bastion al regimului.
Regimul sirian a lansat o operațiune împotriva forțelor de opoziție din nord-vestul Siriei în 2019, reușind să respingă facțiunile legate între ele doar superficial în provincia Idlib. După o bătălie finală, după care Turcia a negociat un armistițiu în numele forțelor de opoziție în primăvara anului 2020, rebelii au fost limitați într-o mică fâșie de pământ în nord-vestul Siriei – acolo unde au rămas într-o stare de impas cu forțele regimului până în această lună.
Dacă sperau să înfrângă regimul, HTS a realizat că trebuia să impună ordine în alianța din ce în ce mai diversă, formată din mai multe facțiuni de opoziție care fuseseră împinse în Idlib. A propus altor grupuri să se unească sub egida sa și, când acestea au refuzat, le-a adus sub control. A luptat împotriva unor grupuri precum filiala al-Qaida Hurras al-Din, care a respins abordarea islamistă mai pragmatică a HTS. Curând, HTS a devenit puterea dominantă în nord-vestul Siriei.
Pe măsură ce comanda politică s-a unificat treptat, al-Hamwi a început să lucreze la antrenarea luptătorilor grupului și la dezvoltarea unei doctrine militare cuprinzătoare.
Al-Hamwi a spus: „Am studiat inamicul în detaliu, analizându-i tacticile, atât ziua, cât și noaptea, și am folosit aceste informații pentru a dezvolta propriile noastre forțe.”
Grupul, format inițial din insurgenți, a devenit treptat o forță de luptă disciplinată. Au fost create ramuri militare, unități și forțe de securitate.
HTS a început, de asemenea, să producă propriul său armament, vehicule și muniție. Subputernicit în fața regimului Assad, care dispunea de aviație și de sprijinul Rusiei și Iranului, grupul știa că trebuie să devină creativ pentru a maximiza utilizarea resurselor limitate.
A fost creată o unitate de drone, care a reunit ingineri, mecanici și chimiști. „Am unificat cunoștințele lor și am stabilit obiective clare: aveam nevoie de drone de recunoaștere, drone de atac și drone kamikaze, cu accent pe autonomie și rezistență”, a spus al-Hamwi, adăugând că producția de drone a început în 2019.
Ultima variantă a dronelor HTS a fost un nou model de dronă kamikaze, denumit „Shahin” de către al-Hamwi însuși, cuvânt arab pentru șoim, „simbolizând precizia și puterea lor”. Drona Shahin a fost folosită pentru prima dată împotriva forțelor regimului în această lună, cu o eficiență devastatoare. Vehiculele de artilerie au fost dezactivate de aeronavele ieftine, dar eficiente.
Grupul a trimis mesaje rebelilor din sud acum un an și a început să le ofere sfaturi despre cum să creeze o zonă de război unificată. Sudul Siriei fusese sub controlul regimului încă din 2018, iar în ciuda luptelor ocazionale, grupurile de rebeli au fost forțate să se ascundă. Marea parte a conducerii militare a opoziției din sud era în exil în Iordania, unde mențineau legătura cu grupurile lor.
Cu ajutorul HTS, a fost înființată o sală de operațiuni, care aduna comandanții a aproximativ 25 de grupuri de rebeli din sud, care urmau să coordoneze mișcările luptătorilor lor între ei și cu HTS în nord. Scopul era ca HTS și aliații săi să abordeze din nord, iar gruparea de operațiuni din sud să vină dinspre sud, urmând ca ambele să se întâlnească în capitală.
La sfârșitul lunii noiembrie, grupul a decis că momentul era potrivit.
În primul rând, grupul dorea să oprească tendința puterilor regionale, conduse de țări precum Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, de a normaliza relațiile cu regimul Assad după ani de izolare diplomatică. De asemenea, dorea să oprească intensificarea atacurilor aeriene asupra nord-vestului Siriei și a locuitorilor săi. În final, HTS a observat că aliații internaționali ai lui Assad erau preocupați, ceea ce crea o deschidere strategică.
Rusia, care asigura majoritatea suportului aerian, era blocată în Ucraina. Iranul și Hezbollah, a căror luptători erau cele mai feroce trupe de sol ale lui Assad, erau șocați de lupta lor cu Israelul.
HTS a lansat operațiunea, intrând în Alep pe 29 noiembrie. Luptătorii Hezbollah au încercat să apere orașul, dar s-au retras rapid. Căderea rapidă a orașului, al doilea ca mărime din Siria, pe care regimul Assad l-a luat din controlul rebelilor în 2016 după patru ani de lupte, i-a uimit pe membri grupului.
„Aveam convingerea, susținută de precedentul istoric, că ‘Damasc nu poate cădea până nu cade Alepul.’ Forța revoluției siriene era concentrată în nord și credeam că, odată eliberat Alepul, vom putea avansa spre sud, spre Damasc,” a spus al-Hamwi.
După căderea Alepului, avansul rebelilor în nord părea de neoprit. Patru zile mai târziu, opoziția a cucerit Hama. Pe 7 decembrie, rebelii au început ofensiva asupra Homsului. Au luat orașul în câteva ore.
Rebelii din sud trebuiau să aștepte până când Homs ar cădea pentru a începe propria lor revoltă în sud, conform lui Abu Hamzeh, liderul Camerei de Operațiuni pentru Eliberarea Damascului, dar din entuziasm, au început mai devreme. Rebelii au împins rapid armata siriană din Daraa și au ajuns la Damasc înaintea HTS.
Pe 8 decembrie, Bashar al-Assad a fugit din țară.
Al-Hamwi, un inginer agricol originar, absolvent al Universității din Damasc, care a fost dislocat de regimul Assad împreună cu familia sa în Idlib, a spus că va face tranziția către un rol în noul guvern civil.
Perspectiva construirii unei noi țări nu este o sarcină ușoară – lucru pe care al-Hamwi l-a recunoscut. Există temeri din partea minorităților religioase că grupul islamist ar putea impune propria sa dogmă.
„Confirmăm că minoritățile din Siria fac parte din națiune și au dreptul să-și practice ritualurile, educația și serviciile ca orice alt cetățean sirian. Regimul a semănat diviziune și încercăm, pe cât posibil, să reparăm aceste diviziuni,” a spus al-Hamwi, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu