Analistul politic Bogdan Chirieac a fost prezent în studioul România TV unde a vorbit despre recalcularea pensiilor.
Întrebat dacă se așteaptă la multe procese după ce pensionarii și-au primit de deciziile de recalculare a pensiilor, analistul Bogdan Chirieac a oferit un răspuns afirmativ, însă nu le-ar recomanda pensionarilor să intre în litigii. Acesta consideră că justiția este nefuncțională, procesul durează ani și avocatul poate fi costisitor.
„Da, și nu le-aș recomanda. Justiția este nefuncțională. Dacă te duci în instanță - lumea se duce că asta este situația - te gândești: „Domne, vreau să-mi găsesc dreptatea”. procesul durează ani de zile și avocatul poate fi foarte scump.
La sfârșitul procesului se poate întâmpla ca judecătorul să nu dea deloc o sentință în conformitate cu dosarul. Se poate întâmpla. Adică să nu ia în seamă, poate că nici nu citește datele. Nu știu dacă le citește sau nu, nu aș vrea să fiu interpretat greșit. Eu am avut o situație, în civil, în care sunt convins că judecătorul nu s-a aplecat asupra elementelor din dosar. Și nu una, mai multe.
Acum, dacă acești oameni, pensionari, vor să treacă prin acest calvar, e alegerea fiecăruia. Eu nu aș recomanda-o. O să spuneți: „Ce, să se resemneze omul cu nedreptatea făcută?”. E alegerea fiecăruia. Eu, dacă aș fi în locul lor, m-aș resemna.”, a spus Bogdan Chirieac.
Bogdan Chirieac a sugerat că Guvernul Ciolacu ar trebui să înființeze un organism unde pensionarii să poată face sesizări direct legate de recalcularea pensiilor. El compară situația cu ANAF-ul, unde erorile pot fi frecvente și greu de rezolvat, și consideră că un astfel de organism la Casa de Pensii ar putea soluționa problemele fără a supraîncărca sistemul judiciar. Chirieac estimează că erorile sunt inevitabile, având în vedere numărul mare de pensii, și crede că o astfel de soluție ar putea reduce nedreptățile și ar facilita rezolvarea problemelor fără a ajunge în instanță, care este ineficientă și greoaie.
„Până la justiție, cred că onorabilul Guvern Ciolacu ar trebui să facă un organism unde, în primă fază, pensionarul să se poată adresa, să facă o sesizare.
Casa de Pensii, dacă lucrează ca ANAF-ul... că ANAF-ul îți spune ba că ai de dat 7 lei, ba că au ei să-ți dea 50 de lei și peste 5 ani de zile îți vine impunere că ai de plătit 1000 de lei, că ai avut de dat acum 7 ani 3 lei (...) și dacă nu plătiți vă pune poprire pe toate conturile, adică nu mai ai după ce bea apă. Cu cash-ul nu ne lasă Boloș deloc... Asta se întâmplă la ANAF.
Presupun că dacă ai calculat 4.6 milioane de pensii, 3.8 milioane le-ai mărit, sunt și greșeli, că e omenește. Până să ajungi în justiție, unde ți-ai rupt gâtul efectiv, poate faci un organism la Casa de Pensii unde să spună pensionarul: „Domnule, de ce mi-ai dat mie așa și lu’ cutare așa...”. Și atunci nici nu încarci sistemul de justiție, că adevărul e că au și ei foarte multe procese, nici nu treci prin zona asta de magistratură, care e cumplită, și poate mai rezolvi din nedreptăți.
Asta cred că ar fi soluția. Dacă nu și nu și te duci în instanță... Doamne ajută, că numai Dumnezeu te ajută.”, a spus Bogdan Chirieac la România TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu