Recensământ 2011: Ce trebuie să știi înainte de publicarea rezultatelor oficiale

De Ziua Americii, pe 4 iulie, INS va publica rezultatele oficiale ale Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor 2011. De Ce News vă prezintă câteva lucruri bine de știut înainte de publicarea rezultatelor oficiale: metodele prin care s-a realizat recenzarea populației, bazele de date folosite de cei de la INS pentru reducerea costurilor și o acuratețe crescută, ce s-a întâmplat cu persoanele fără buletin, cum vor fi reprezentați cei care lucrează în străinătate și cum se va desfășura viitorul recensământ.

Președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, a anunțat, marți, în cadrul unei dezbateri, că la data de 4 iulie vor fi prezentate primele rezultate oficiale ale recensământului din 2011 - cele legate de populație -, urmând ca „datele finale pentru locuințe să fie anunțate în septembrie-octombrie”.

Metodele de recenzare

„În 2000, 80% dintre țările membre UE aplicau forma clasică de recensământ, datele fiind culese din teren de către recenzori <<face to face>>. În 2010, 56% dintre țări au aplicat această metodă. Suntem siguri că pe viitor foarte multe țări vor trece la alte metode, pe lângă cea clasică, și anume folosirea unor registre - surse administrative”, a spus Tudorel Andrei.

Întrebarea evidentă care se cuvine este: „La noi ce metodă s-a folosit în 2011?

„Noi am folosit metoda combinată, atât <<face to face>>, cât și ajutându-ne de registre”, a venit răspunsul.

Ok, registre, baze de date. Dar ce baze de date s-au folosit?

Utilizarea unor baze de date reprezintă o premieră absolută, după cum chiar oficialii INS au recunoscut. Deși inițial au evitat, într-un final, la insistențele jurnaliștilor prezenți, reprezentanții INS au dezvăluit de ce baze de date s-au ajutat:

- Registre ANAF - informațiile lunare și periodice, în special declarația 112

- Baze de date de mai mic volum - cei care sunt Persoane Fizice Autorizate și practică meserii liberale - „pentru a extinde gradul de acoperire”

- Registrele Slariale - aflate în coordonarea ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstince

- Registrele Casei Naționale de Pensii

- Registrele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate

- Registrele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă

- Registrele Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială - agenție aflată în subordinea ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstince

- Baza de date ale unei organizații non-profit

„Nu am luat din fiecare câte ceva. Am făcut o încrucișare și o coroborare între ele. Casa Națională de Sănătate a avut un rol esențial”, a declarat Silvia Pisică, director general statistică socială și demografică.

Ce se întâmplă cu persoanele fără acte de identitate? Cum vor fi reprezentate?

„Pentru familiile în care cel puțin una dintre persoane avea act de identitate, situația a fost simplă: puteau să completeze foile, pentru că recenzorul i-a găsit în funcție de membrii familiei care aveau acte. Pentru familiile în care nimeni nu avea acte a fost mai greu. Aceștia sunt într-o bază de date ale unei organizații non-profit, pentru că nu pot beneficia de serviciile medicale. Astfel au putut fi găsiți.

Avem de-a face și cu situațiile în care, recenzorul, aflat pe uliță, vede o mulțime de oameni, dar declarațiile date spun cu totul altceva. El trebuie să scrie ce se declară, nu ce se vede. Dacă ar scrie altceva ar încălca orice drept”, au explicat oficialii INS.

Românii plecați în străinătate

„Vom avea estimări și pe partea de migrație. Și pe o plajă mult mai largă decât până acum. Cu ocupație, educație, sex, vârstă etc.”, a arătat Tudorel Andrei.

Schimbări radicale la viitorul recensământ

INS intenționează ca următorul recensământ să nu se mai desfășoare sub forma clasică. Președintele institutului motivează astfel:

- actuala metodă presupune costuri foarte mari

- există un decalaj foarte mare între momentul culegerii datelor și momentul publicării rezultatelor oficiale

- „Ne modernizăm”

„Recensământul din 2011 ar trebui să fie ultimul de acest fel. Schimbăm în ideea de a ne moderniza și de a răspunde unor nevoi. Ideea folosită până acum este veche și presupune costuri prea mari. Odată ce țările moderne au trecut la această metodă nouă (n.r cea care folosește registre și baze de date), înseamnă că au motive întemeiate”, a concluzionat președintele INS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel