Recensământul desfășurat în acest an vine cu o surpriză la pachet pentru cei care aleg varianta autorecenzării online.
Cei care vor alege metoda autorecenzării online vor primi o zi liberă în plus de la angajator. Ziua liberă nu va fi dată în avans, ci doar după completarea formularului, arată legislația. Recensământul a debutat în 1 februarie, dar etapa de autorecenzare online va debuta pe 14 martie, arată avocatnet.ro.
Totul este stabilit în OUG nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021. Procesul trebuia să se desfășoare în 2021, dar a fost amânat cu un an din cauza pandemiei. Conform sursei citate, persoanele salariate care fac dovada autorecenzării online să primească o zi liberă în plus de la angajator. Potrivit reglementărilor în vigoare, angajatorul va acorda salariatului o zi liberă plătită doar în urma prezentării dovezii de autorecenzarea online. Dovada încheierii cu succes a etapei de autorecenzare va fi dată de codul de confirmare ce va fi generat automat după introducerea datelor specifice recensământului în formular.
Salariații români se bucură, pe lângă cele 21 de zile de concediu și de zile libere legale.
Avem 15 sărbători în Codul Muncii, zile libere legale în care salariații au dreptul să stea acasă.
Zilele libere legale în anul 2022 vor pica în felul următor:
Anul Nou: 1 și 2 ianuarie 2022 - sâmbătă și duminică
Ziua Unirii Principatelor Române: 24 ianuarie - luni
Vinerea Mare: 22 aprilie - vineri
Paștele: 24 și 25 aprilie- duminică și luni
Ziua Muncii: 1 mai - duminică
Ziua Copilului: 1 iunie - miercuri
Rusaliile: 12 și 13 iunie - duminică și luni
Adormirea Maicii Domnului: 15 august - luni
Sfântul Andrei: 30 noiembrie - miercuri
Ziua Națională: 1 decembrie - joi
Crăciunul: 25 și 26 decembrie - duminică și luni.
În plus, Guvernul a decis și o punte, prin suplimentarea acestor zile cu încă una, în 2 decembrie 2022.
”Guvernul a stabilit ca vineri, 2 decembrie 2022, să fie zi liberă pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că aceasta se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal.
Decizia de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii și angajații să își poată stabili și previziona zilele libere pentru întregul an.” arăta un comunicat de presă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News