Recensământ 2022: Cum te asiguri că recenzorul nu este un impostor. Ce acte să-i ceri

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

A început colectarea datelor direct de către recenzor, prin interviuri față în față. Vezi ce acte îi poţi cere pentru a te convinge că nu este un impostor.

Dacă nu te-ai autorecenzat online, atunci aşteaptă-te la vizita la domiciliu a unui recenzor. Însă pentru a te convinge că nu oricine îţi calcă pragul şi că recenzorul nu este, de fapt, un impostor, îi poți cere anumite acte. Trebuie să ştii poți solicita persoanei respective să îți arate legitimația ștampilată de Primărie și actul de identitate.

Legitimația recenzorului conține următoarele specificații importane:

Autoritatea sub conducerea căreia se desefășoară recensământul: Comisia Centrală pentru Recensământul Populației și LocuințelorUnitatea administrativ-teritorială de care aparține recenzorul desemnat: Direcția Regională Județeană de Statistică

Date de identificare ale recenzorului: Nume, Prenume, Funcția, date CI/BI, data și numărul emiterii legitimației, valabilitatea legitimației, semnătura emitentului.

Extrase din legislația recensământului: OUG 19/2020 și  respectiv regulamentul UE 2016/679 privind protecția datelor și împuternicirea operatorului statistic de a colecta date din partea cetățenilor pentru realizarea Recensământului Populației și Locuințelor de către Institutul Național de Statistică.

Modelul legitimației pentru recensământul populației și locuințelor din România în anul 2021 (față/verso):

Peste jumătate din populația-țintă nu a completat autorecenzarea. Cu alte cuvinte, aproape nouă milioane de români au făcut recenzarea online. În condițiile în care nu doriți să răspundeți la întrebările recenzorilor, atunci riscați amenzi între 1000 și 3000 de lei. Iar, persoanele care nu permit accesul lor în locuință riscă amenzi între 1500 și 5000 de lei. Recenzorii pot fi amendați, dacă folosesc datele în alte scopuri. Amenda se ridică până la 5000 de lei. Este cel de-al patrulea recensământ care se face în țara noastră, după Revoluția din 1989. Istoric, este cel de-al treisprezecelea. De notat este faptul că puteți beneficia de o zi liberă chiar dacă vă recenzați cu sprijinul unui recenzor ARA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel