Recensământ 2022. S-au dat primele amenzi pentru neparticipare. Cât vor plăti românii

Recensământ 2022. S-au dat primele amenzi pentru neparticipare. Cât vor plăti românii / Foto: Pixabay, de cocoparisienne
Recensământ 2022. S-au dat primele amenzi pentru neparticipare. Cât vor plăti românii / Foto: Pixabay, de cocoparisienne

S-au dat primele amenzi pentru neparticiparea la recensământ.

Sunt mai puțin de două săptămâni până la finalul recensământului și aproape 30 la sută din populație nu figurează în datele oficiale, relatează Pro Tv.  Au început să curgă amenzile împotriva celor care refuză să îşi dea datele recenzorilor care le bat la ușă. În Bihor, spre exemplu, 15 persoane, care au refuzat colaborarea cu recenzorul, au fost sancționate contravențional. Potrivit autorităţilor, au mai fost date amenzi şi în judeţele Botoşani şi Tulcea. Unii dintre cei care au refuzat să răspundă la întrebările din recensământ s-au trezit cu poliția la ușă.

”Am întâlnit un caz, motivul nu mi s-a confirmat care e motivul pentru care se refuză, pur şi simplu mi-au zis că nu-I interesează şi şă-mi văd de treaba mea că nu vor să răspundă la nicio întrebare. Persoana a devenit foarte agresivă verbal şi mi s-a spus să plec, ca o deranjez”, a declarat Lucian Alexandrescu, expert INS şi recenzor.

Amenzile vin în contextul în care recensământul nu este o acţiune voluntară ci reglementată la nivel naţional şi European. Cei care nu răspund favorabil, pot să fie amendaţi cu sume de până la 3000 de lei. În următoarele zile, primăriile vor înfiinţa centre unde sunt aşteptaţi cetăţenii care nu au fost contactaţi de un recenzor.

Recensământ 2022. Ce se întâmplă dacă recenzorul vine, iar tu nu ești acasă

Dacă v-ați întrebat ce se întâmplă dacă nu ești acasă când vine recenzorul, află că acesta îți va lăsa un bilet cu un număr telefon. Tu va trebui să suni și să reprogramezi întâlnirea.

„Acolo unde recenzorul nu găseşte pe nimeni acasă, lăsa un bilet, un număr de telefon şi se înţeleg ei după când să se întâlnească.”, a explicat coordonatorul recenzorilor.

Recenzorii sunt plătiți cu 3,5 lei pentru un chestionar corect completat.

„Un recenzor va primi 3,5 lei pentru un chestionar corect completat, care privește gospodăria, și 7 lei pentru un chestionar care privește persoana. Există o mică diferență aici. În cazul localităților izolate sau dispersate, unde recenzorii vor primi 9 lei pentru chestionarul de persoană și 7 lei pentru cel de gospodărie.”, a explicat Bogdan Drăghia, purtătorul de cuvânt al recensământului. Vezi mai mult AICI.

Recensământ 2022: Cum te asiguri că recenzorul nu este un impostor. Ce acte să-i ceri

Pentru a te convinge că nu oricine îţi calcă pragul şi că recenzorul nu este, de fapt, un impostor, îi poți cere anumite acte. Trebuie să ştii poți solicita persoanei respective să îți arate legitimația ștampilată de Primărie și actul de identitate.

Legitimația recenzorului conține următoarele specificații importante:

1. Autoritatea sub conducerea căreia se desfășoară recensământul: Comisia Centrală pentru Recensământul Populației și Locuințelor Unitatea administrativ-teritorială de care aparține recenzorul desemnat: Direcția Regională Județeană de Statistică

2. Date de identificare ale recenzorului: Nume, Prenume, Funcția, date CI/BI, data și numărul emiterii legitimației, valabilitatea legitimației, semnătura emitentului.

3. Extrase din legislația recensământului: OUG 19/2020 și  respectiv regulamentul UE 2016/679 privind protecția datelor și împuternicirea operatorului statistic de a colecta date din partea cetățenilor pentru realizarea Recensământului Populației și Locuințelor de către Institutul Național de Statistică. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel