De joi, 20 octombrie și până la sfârșitul lunii octombrie, are loc cel mai complex recensământ realizat după 1989, cu un buget de 45 milioane de euro. Chestionarele care vor trebui completate conţin informaţii importante despre fiecare persoană în parte, despre locul ei de muncă, veniturile obţinute sau proprietăţile sale. Pentru prima dată românilor le va fi cerut şi Codul NumeriC Personal (CNP). Autorităţile susţin că datele pe care le veţi furniza recenzorului sunt strict confidenţiale şi vor fi folosite numai în scopuri statistice.
Se vor înregistra toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară (indiferent dacă la momentul recensământului se află în ţară sau în străinătate), persoanele de cetăţenie străină sau fără cetăţenie care au domiciliul (reşedinţa permanentă) în România sau o reşedinţă temporară (indiferent de motivul stabilirii: refugiaţi, solicitanţi de azil, solicitanţi de cetăţenie română, străini sosiţi pentru afaceri sau în interes personal), potrivit realitatea.net.
Nu se vor înregistra persoanele de cetăţenie străină din cadrul reprezentanţelor diplomatice şi consulare sau al reprezentanţelor organizaţiilor internaţionale şi membrii familiilor lor, personalul forţelor armate străine, personalul flotei comerciale navale şi aeriene, precum şi corespondenţii de presă care la momentul de referinţă al recensământului se află pe teritoriul ţării.
La recensământ se vor înregistra, de asemenea, toate clădirile de locuit, clădirile cu altă destinaţie în care se află locuinţe, clădirile cu unităţi de locuit în comun (internate şcolare, cămine pentru studenţi, dormitoare pentru muncitori, cămine de nefamilişti, case de copii, cămine pentru bătrâni, hoteluri, spitale, sanatorii, cabane turistice etc.) şi locuinţele din cadrul acestora.
Nu se vor înregistra clădirile cu altă destinaţie (administrative, industriale, comerciale, agrozootehnice, social-culturale, spaţii de depozitare), dacă în incinta acestora nu se află locuinţe sau unităţi de locuit în comun. Nu se vor înregistra, de asemenea, cazărmile, închisorile sau alte clădiri aflate în incintele păzite ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne, Ministerului de Justiţie şi Serviciului Român de Informaţii. Vor fi exceptate de la înregistrare şi acele clădiri situate pe teritoriul României, deţinute cu titlu de proprietate de alte state, administrate de reprezentanţele diplomatice şi consulare ale ţărilor respective sau de reprezentanţele organizaţiilor internaţionale, dacă în cadrul lor nu au domiciliul cetăţeni români.
Recensamantul se va axa pe înregistrarea cetăţenilor români cu domiciliul în ţară indiferent dacă se afla în Romania sau sunt plecaţi în străinătate.
Persoanele absente temporar de la domiciliu la momentul efectuării recensământului populaţiei şi locuinţelor vor fi înregistrate de către recenzori pe baza informaţiilor primite inclusiv de la vecini, preot sau primărie, conform unei hotărâri de guvern care reglementează modul de organizare a recensământului.
Fereşte-te de falşii recenzori
Recensământ care începe joi ar putea fi un bun moment şi pentru hoţi. Pentru a evita eventuale incidente neplăcute trebuie să ştiţi că recenzorul va avea la el o mapă albastră cu însemnele Recensământului populaţiei şi al locuinţelor 2011, obligatoriu la reverul hainei va avea o legitimaţie şi va avea cu el şi cartea de identitate pentru că fiecare cetăţean are dreptul de a-i cere recenzorului să se legitimeze.
Pe legitimaţia recenzorului trebuie să fie notate seria şi numărul buletinului de identitate astfel încât, dacă o persoană are dubii vis-a-vis de un recenzor, poate să-i ceară acestuia să se legitimeze.
Recenzorii nu vor intra în locuinţa persoanelor intervievate decât la cererea/rugămintea acestora(locatarilor). Dacă aveţi dubii, puteţi suna la numărul de telefon 1741 (reţele mobile) şi 021.9201 (Romtelecom). De asemenea, pentru situaţiile de urgenţă, atât cenzorii cât şi cetăţenii pot apela numărul unic, 112.
Toţi cetăţenii români sunt obligati să furnizeze informaţiile solicitate. Cetăţenii care refuză să răspundă pot fi amendaţi cu până la 5.000 lei.
Potrivit legii, constituie contraventii urmatoarele fapte:
a) impiedicarea persoanelor implicate in actiunea de recensamant pentru efectuarea inregistrarilor si controlului datelor ce fac obiectul recensamantului in conformitate cu prevederile prezentei hotarari sau a desfasurarii, in orice mod, a lucrarilor recensamantului;
b) refuzul furnizarii personalului de recensamant a informatiilor prevazute in programul de inregistrare sau furnizarea de date eronate sau incomplete;
c) nerespectarea dispozitiilor legale si a instructiunilor privind modul de inregistrare si prelucrare a populatiei si de pastrare a caracterului confidential al datelor personale declarate de cetateni;
d) nerespectarea de catre personalul prevazut la art. 9 alin. (1) a caracterului confidential al datelor; e) utilizarea de catre personalul de recensamant a datelor obtinute in alte scopuri decat cele statistice.
Contraventiile prevazute la literele a) si b) se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 4.500 lei, iar contraventiile prevazute la literele c), d) si e) se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei.
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre persoanele imputernicite de prefect, primar, precum si de alte persoane anume imputernicite in acest scop de catre Comisia centrala pentru recensamantul populatiei si al locuintelor.
Citeşte şi:
De joi, începe RECENSĂMÂNTUL. Vezi aici la ce întrebări POŢI SĂ NU RĂSPUNZI
La ce întrebări trebuie să răspunzi pentru recensământul populației
AUTORECENZARE: INS a anunţat că RECENSĂMÂNTUL se poate face şi semi ONLINE, dar numai în Bucureşti
UPDATE:
Recenzorii se întorc după CNP-urile nedeclarate la recensământ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News